Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden, amit a MOPSZ egészségéről tudnod érdemes!

Egy mopsz büszke gazdija vagy? Vagy még csak szemezel a fajtával? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amelyek segíthetnek, hogy megőrizd kedvenced egészségét és hosszú, boldog életet biztosíthass neki.

A mopsz rövid története

A mopsz az egyik legrégebbi ismert kutyafajta. Már Kr. e. 400-ból találunk feljegyzéseket arról, hogy a Kínai Birodalom nemes hölgyei ennek az apró termetű fajtának az őseit tartották házi kedvencként. Érdekesség, hogy nem csak cuki pofijuk miatt, hanem azért is, mert elfértek a hölgyek kézmelegítőjében, és így melegen tartották a kezüket a hideg évszakban. Az ős-mopszok gazdáik ágyában aludtak, szintén azért, hogy melegen tartsák őket. Persze, minden mai kutyás tudja, hogy ez csak kifogás lehetett.

A mopsz tehát a kezdetektől társasági kutya volt, és ezt a tulajdonságát a mai napig megőrizte. Kedves, játékos pofija és türelmes természete miatt jellemzően ideális társ akár gyermekek, idősek mellett is.

mopszokMivel nagyon türelmes és nem akaratos, nem követeli a sok sétát és nem ugrál a gazdi fején a játékaival, ezért általánosan elterjedt, hogy a mopsz alacsony mozgásigényű fajta. Sajnos ebből a feltételezésből eredeztethető, hogy gyakori közöttük az elhízás, és általánosságban a gyenge fizikai kondíció.

Fontos leszögezni, hogy minden kutyának fizikai, mentális és szociális szükséglete a testmozgás és a séta. Bár vannak fajták / egyedek, amelyek jobban viselik a passzív életmódot, a megfelelő testmozgás hiánya hosszútávon testi és lelki betegséghez (viselkedészavarhoz) vezethet. Ezért érdemes már kölyökkortól aktív életre nevelni a kutyákat, így a csontozatuk és az izmaik fejlődése szempontjából biztosíthatjuk nekik az ideális kezdetet.

Ízületi és mozgásszervi betegségek

A mopszok sajnos hajlamosak különböző csont- és ízületi problémákra, mint például a Perthes-kór, a csípő diszplázia, a porckopás vagy az ízületi gyulladás. Ezek egy része örökletes betegség, és életmódtól függetlenül kialakulhat, míg másokat késleltethetünk vagy el is kerülhetünk a megfelelő életmóddal. A testmozgás mellett a táplálkozás és a különböző megelőző intézkedések, mint például táplálékkiegészítők és vitaminok, illetve fizioterápia, hidroterápia is segíthet.

Mopszos gazdiként is fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Évente legalább egyszer vizsgáltasd meg kedvencedet. Légy tudatos, figyelj a mozgásszervi változásokra, vedd észre a tüneteket, és ha szükséges, mielőbb keresd fel az állatorvost.

A rövid orr veszélyei

A mozgásszervi betegségek mellett légzőszervi problémák is kialakulhatnak a mopszoknál. Az úgynevezett rövid orrú fajták esetében, és a mopsz határozottan ebbe a kategóriába esik, a felső légutak rövidebbek és keskenyebbek. Ez bizonyos esetekben légzési nehézségekhez, fulladáshoz, hörgéshez vagy horkoláshoz vezet.

Ahogy fentebb írtuk, a testmozgás rendkívül fontos, de a rövid orrú fajták esetében számos tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő mozgásforma kiválasztásánál. A legfontosabb szabály, hogy melegben és párás időben csak minimális mozgás megengedett. A rövid orruk miatt a mopszok ilyenkor nem tudják megfelelően hűteni magukat, ezért könnyen hőgutát kaphatnak, illetve fulladás léphet fel. A vizes sportok sem feltétlenül számítanak jó ötletnek, mivel a kutya nem tudja kiemelni az orrát a vízből, ezért könnyen vizet nyelhet vagy megfulladhat. Mentőmellény nélkül semmiképpen sem ajánlott mély vízbe vinni őket.

Ha jó az idő, a kellemes séta, játék a parkban vagy városnézés mind megfelelő mozgásforma. Ne feledkezzünk el a játékról, melegben persze inkább a klimatizált szobában, és a szellemi fejtörőkről. Ezek segítségével aktívabbá és színesebbé tehetjük kedvencünk életét. A kutyahordozók és kosarak széles választéka segíthet, hogy kirándulásokra, kalandokra is magaddal vihesd mopszodat, így neki sem kell kimaradni az élményekből.

Hogyan válassz mopszot?

Ha még csak szemezel a fajtával, érdemes átgondolni, hogy a te életstílusodhoz, habitusodhoz mennyire passzol a mopsz. Ha aktív vagy, szeretsz sportolni vagy kirándulni, egy mopsz nagy valószínűséggel nem fog tudni veled tartani. Inkább akkor válaszd a fajtát, ha sok időt töltesz otthon, és biztosítani tudod számára a minőségi időt, a megfelelő testmozgást, ami a teljes, aktív élethez kell.

Magyarországon a mopsz fajta rendelkezik fajtamentéssel, ha örökbefogadáson gondolkozol. Ha vásárolnál, mindenképpen olyan tenyésztőt keress, aki megbízható és tisztességes. A kiskutya rendelkezzen a megfelelő oltásokkal, mikrochippel, törzskönyvvel és egészségügyi szűrésekkel. A jó tenyésztő elvégzi a szükséges genetikai szűréseket és csak egészséges egyedektől hoz le almot. Lehet, hogy így sokkal drágább egy kiskutya, de ha szaporítótól vásárolsz, akkor nem tudhatod, milyen betegségeket örökölt a kölyök. Lehet, hogy pár hetes korában még nem látszik, de olyan betegséget hordoz, amely megkeseríti majd az életét, nem mellesleg pedig állandó kezelést – és anyagi ráfordítást – igényel.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Paw Leaks, Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...