Saját KB bal
Saját KB jobb

Tömegesen pusztulnak az elefántok Afrikában, nem tudják az okát

Még mindig nem tudják, hogy miért pusztulnak tömegesen az elefántok Afrikában, Botswana területén.

Tudósok már megkongatták a vészharangot és a tömeges elefántpusztulást természetvédelmi katasztrófának titulálták. Az elefántok aggasztó számú elhullását még májusban fedezték fel, akkor az Okavango Delta környékén találtak 169 elefánt tetemet.

Az egyik nemzeti park képviselője Niall McCann csapata észlelte először a  májusi pusztulást. Repülővel pásztázták a tájat, 3 óra alatt számoltak meg majdnem 170 elhullott elefántot. Már ez a szám is borzasztóan sok volt ahhoz, hogy felhívják a kormány figyelmét arra, valamit tenni kell. Erre azonban nem került sor, semmilyen intézkedés vagy központi vizsgálat nem indult az ügyben, hiába növekszik folyamatosan a halálozások száma.

Mérgezés vagy ismeretlen kórokozó

A halálozások okát még bizonyítottan nem találták meg, de mérgezésre vagy valamilyen kórokozóra tippelnek a kutatók. Annyit tudnak, hogy az elefántokat a vízlelő helyeikhez közel találták meg, tehát lehetséges, hogy a víznek köze van a halálozásokhoz. Az is sok bizonytalanságra ad okot, hogy többféle halálozási módot is észrevettek. Egyes elefántok körbe-körbe mentek haláluk előtt és arccal zuhantak előre, ami idegrendszeri károsodásra utal. Más tetemeken viszont az látszik, hogy lassan, hosszasan agonizáltak haláluk előtt.

Várják a vizsgálat eredményét

Pár nap múlva talán már okosabb lesz mindenki, hiszen mintákat vettek a mérgezettnek vélt vizekből és az elpusztult elefántokból, melyeket gondosan kielemeznek a laborok. Több ökológus és természetvédelmi szakember bírálja nyíltan a kormányt és a vizsgálatot vezető Cyril Taolo-t, a nemzeti park vezetőjét. Véleményük szerint elfogadhatatlan , hogy még csak most jutottak el addig, hogy mintákat vegyenek és laborban megvizsgálják őket. Több hónapja ismert a probléma és az esetek száma folyamatosan drasztikusan nőtt. A legtöbb tudós szerint ez nem csak természeti katasztrófa, hanem akár közegészségügyi válság is lehet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó: guardian.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...