Saját KB bal
Saját KB jobb
ScienceForWildlife/Facebook

Egyre több bozóttűzből mentett koalát engednek vissza a természetbe

Lassan elérkezett az idő, hogy az ausztrál bozóttüzekből mentett koalákat visszaengedjék természetes élőhelyükre.

A koronavírus okozta világjárvány előtt nagyon sokat beszéltünk, hallottunk és írtunk az ausztrál bozóttüzekről és azok következményeiről. A forróságnak és egyéb kedvezőtlen időjárási elemeknek köszönhetően soha nem látott természeti katasztrófa rázta meg Ausztráliát. A 2019 szeptember és 2020 február között tomboló tüzek több mint 50 százalékkal nagyobb területet pusztítottak el, mint bármikor korábban, egészen 1850-ig visszamenőleg. Rengeteg koalát és kengurut mentettek meg a tűzből, akiknek sorsa sokáig kétséges volt.

Odaveszett erdők és fajok

The Guardian Australia jelentése szerint 3,14 millió hektárnyi nemzeti park terület égett le, továbbá 3,6 millió hektár fakitermelő, őserdős terület.  A közzé adott tanulmány kiemeli, hogy ezek az erdők várhatóan teljesen fel fognak épülni. Ausztrál kutatók szerint 471 növényfajt és 191 gerinctelen állatfajnak van azonnali szüksége ahhoz, hogy populációjuk újra felépüljön. Úgy becslik, hogy több mint egy milliárd állat pusztult el a tűzvészben. Ezek között volt rengeteg koala is, pár szerencsés példányt azonban sikerült megmentetni. Mi is többször adtunk hírt a mentett koalákról, az őket ápoló intézményekről. Arról is esett szó, hogy élőhelyük elpusztulása miatt kétséges, hogy valaha visszatérhetnek -e a természetbe.

koala mentés
Fotó: Getty Images/Mark Brake/Stringer
Elkezdték visszaengedni őket a vadonba

Science for Wildlife szervezet büszkén és örömmel jelentette be, hogy március 23-án és 25-én 12 koalát engedtek szabadon a Kanangra Boyd Nemzeti Parkba. A szervezet vezetője elmondta, hogy a terület mostanra már helyre állt annyira, hogy a koalák élelmet találjanak a területen. Egészségük szerencsére már tökéletes, sérüléseik meggyógyultak, így nincs akadálya annak, hogy újra szabadon éljenek. A koala populációk száma azonban annyira lecsökkent Ausztráliában, hogy kihalás fenyegeti őket. Ezért a visszaengedett állatokat nem veszítik szem előle, GPS segítségével követik tartózkodási helyüket és állapotukat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardianAustrlia, Onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...