Újra erősödnek az erdőtüzek az Amazonas mentén

Júniusban ismét drasztikusan nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas medencében, az előttünk álló száraz évszak pedig aggodalomra ad okot.

Dél-Amerika országainak az Amazonas erdőtüzei most egy újabb problémát is jelentenek. Jelenleg is zajlik a  küzdelem a koronavírus terjedésének megfékezéséért, a tüzekből származó óriási füst pedig egyáltalán nem segíti ezt a harcot. Sőt kimondottan súlyosbítja a helyzetet, hiszen a légzőszerveket megtámadó vírus szennyezett levegővel együtt kétszer akkora terhet ró egy szervezetre.

20%-kal nőttek az égő területek

A kormány adatai szerint az erdőtüzek június hónapban 20%-ot nőttek az előző időszakhoz képest, így elérték a 13 évvel ezelőtt mért legmagasabb adatokat. Összesen 2248 esetet észleltek ebben a hónapban, ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 1880 volt. A kutatók most attól tartanak, hogy ez a folyamat a tavalyi pusztító erdőtüzekhez fog vezetni. Ehhez még hozzájön a koronavírus járvány, mely Brazíliában jelenleg is tombol. Az Egészségügyi Világszervezet szerint több mint 58 000 ember halt meg a Covid-19-ben Brazíliában és több mint 1,3 millió fertőzöttet regisztráltak. 

Fekete augusztus

Tavaly augusztusban járta be a világsajtót az Amazonas lángolása, minden egészségügyi és természetvédelmi szervezet megkongatta a vészharangokat. A felelősséget legtöbben elsősorban az ország miniszterelnökére hárították, aki feloldotta az erdőirtási tilalmat és az embereket gazdálkodásra, állattenyésztésre ösztönözte. Ehhez viszont földre van szükség, a földet pedig az esőerdők irtásával, felégetésével lehet megszerezni. A természetesnek tartott erdőtüzek mellé az így gyújtott és elszabadult tüzek társultak, melyek óriási ökológiai katasztrófához vezettek.  Ehhez még az is hozzá tartozik, hogy év eleje óta 34%-kal nőtt az erdőirtás mértéke, tehát a tendencia semmit nem változott.

Kutatók szerint a helyzet rendkívül kiélezett és veszélyes, de még meg lehetne állítani egy újabb katasztrófát. Csak attól függ, hogy a brazil kormány milyen lépéseket tesz a tűz megfékezésére. Egyelőre úgy látszik, hogy Bolsano mégiscsak törődik az esőerdővel, májusban fegyveres erőket küldött az illegális tüzek megfékezésére. Ez a lépés egyelőre úgy néz ki, hogy nem állította meg sem az erdőirtás növekedését, sem pedig a tüzek terjedését.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independent.co.uk

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...