Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: pexels.com

Orsóférgesség – Tünetek, kezelés, megelőzés

A rendszeres belső élősködők elleni kezeléssel elejét vehetjük a legtöbb féregfertőzésnek. Egy amerikai kutatás során azonban kiderült, hogy a legtöbb kutya életében legalább egyszer átesik orsóféreg-fertőzésen. Elsősorban a kölyökkutyák tartoznak orsóférgesség szempontjából a rizikócsoportba, de felnőtt kutyák esetében is előfordulhat.

Az orsóférgesség

Az orsóférgek apró, gilisztához hasonló, halvány színű élősködők, amelyek a kutyák bélrendszerében telepednek meg. Elsősorban a Toxocara canis okozhat komolyabb problémákat. Az akár több centiméter hosszúra megnövő férgek ráadásul emberre is átkerülhetnek.

A férgek a bélrendszerben megtelepedve a részben emésztett táplálékot fogyasztják, ezzel elvonhatják a hasznos tápanyagokat a kutyától. A legyengült immunrendszerű, idős vagy kölyökkorban lévő kutyáknál tápanyaghiány léphet fel. Ennek tünete a gyengeség, súlyvesztés, kölykök esetében a fejlődés lassulása, fejlődési elmaradás.

Hogyan fertőződhet meg a kutyám?

Az orsóférgesség több módon is terjed. A fertőzött anya átadhatja a kölyköknek, így azok gyakorlatilag a féreg mikrofiláriákkal fertőzve születnek. Ha kiskutyát vásárolunk, megbízható tenyésztőt keressünk! A megfelelő gyakorisággal végzett belső élősködők elleni kezelés nem csak az anyakutyát, hanem a kicsiket is védi. Kölyök- vagy felnőtt kutya örökbefogadása esetén az első utunk az állatorvoshoz vezessen! Ő tájékoztatást ad a lehetséges védekezési módokról/kezelésről.

A kutyák a környezetből is összeszedhetik a fertőzést. A bélrendszerben tanyázó férgek lárvái ugyanis a széklettel ürülnek. A talajban, növényeken vagy akár a cipőnk talpán is megtapadhatnak. Ezért a rendszeres féregtelenítés mindannyiunk közös érdeke és felelőssége!

A kisebb állatok az orsóférgek köztigazdái lehetnek. Bár nem fejlődnek ki bennük az élősködők, a lárvák vidáman élnek bennük. A kutyád akkor is fertőződhet, ha kisebb rágcsálókat, madarakat, rovarokat vagy ezek tetemeit megeszi.

Tünetek

Az orsóférgesség lehet tünetmentes, de általában az alábbi tünetek adnak okot a gyanúra:

  • Hányás, hasmenés
  • Puffadás
  • Alultápláltság, gyengeség
  • Lassú fejlődés, növekedés lassulása
  • Köhögés
  • Férgek jelenléte a hányadékban és a székletben

Kezelés

Ha féregfertőzésre gyanakszol, vagy kutyád a fenti tüneteket mutatja, azonnal keresd fel az állatorvost. Mielőtt új kutyát vinnél haza, szintén ejtsd útba a rendelőt. Az állatorvos egy rutin vizsgálattal ki tudja mutatni a különböző férgek jelenlétét és azonnali kezelést javasol.

A rendszeresen végzett belső élősködők elleni kezelés, azaz a féreghajtó tabletta adása, elpusztítja a kifejlett élősködőket, ezzel megelőzi a bajt. A saját kutyánk és a többi állat érdekében is elengedhetetlen, hogy ne mulasszuk el ezt a fontos lépést!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.caninejournal.com/roundworms-in-dogs/; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...