A koronavírus terjedése az illegális vadállat kereskedelemmel köthető össze

A Kínában rohamosan terjedő koronavírus nagy valószínűség szerint egy olyan halpiacról indult, ahol kígyókat és különféle egzotikus vadállatokat is árulnak illegálisan.

A kínai járványügyi központ (CDC – Center for Disease Control and Prevention) vezetője George Fu Gao szerdán jelentette be, hogy a rohamos ütemben terjedő koronavírus egy olyan piacról származik, ahol a halak és egyéb tengeri állatok mellett különféle egzotikus vadállatok kereskedelme is folyik illegálisan. A vírus egyértelműen egy ilyen vadállatból származik, egy kígyóra gyanakodnak a kutatók. A piac egy kilométerre található Wuhan város gyorsvasútjának egyik forgalmas állomásától, mely az agglomerációt köti össze a várossal.

Valószínűleg egy kígyó a vírusgazda

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem hirdetett közegészségügyi vészhelyzetet (PHEIC), várnak azoknak a kutatásoknak az eredményére, melyek definiálják, hogyan lett állatról emberre terjedő a szóban forgó vírus.  Egy kínai tudósokból álló csoport publikációja szerint a legtöbb beteg, aki a vírus kirobbanásakor kapta el a betegséget a  Huanan Seafood Wholesale (tengeri hal piac) területén járt, ahol a csirkék mellett kígyókat és denevéreket is árulnak. A tudósok megállapítása szerint egy bizonyos kígyófaj a vírusgazda, melyben megtaláltak és izoláltak egy glikoproteint, mely az állatról emberre terjedésért lehet  felelős.

2019‐nCoV  az új SARS?

2003-ban a SARS koronavírus járvány 26 országba terjedt el és közel 8000 embert betegített meg. Ez a vírus akkor egy denevérből származott, ezt a lehetőséget most sem zárták ki a kutatók. A 2019‐nCoV vírust egyelőre nem tartják olyan aggasztónak mint a 2003-as SARS-ot, de a tudósok felhívták a figyelmet a rendkívüli óvatosságra, hiszen a vírus nagyon könnyen mutálódik és alkalmazkodik a megváltozott környezethez.  Már több mint 600 fertőzést erősítettek meg, a halálos áldozatok száma pedig ezidáig 17, de ez a szám valószínűleg nőni fog.

Magyarországon kell félnünk a járványtól?

A járvány rendkívül gyorsan terjed és a halálos áldozatok száma is nő. A vírus tüdőgyulladást és bronchitist okozhat, mely súlyos tünetekkel jár együtt. Magas láz, száraz köhögés, mellkasi fájdalom és légzési nehézség kíséri a betegséget. Európában négy olyan város van, melynek reptere közvetlen járatot fogad Vuhanból: Párizs, London, Róma és Moszkva. A vírus ezért már megjelent Európában és nem lehet megjósolni, hogy mikor kerül Magyarországra. Fontos, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet, valamint figyeljük a vírus terjedéséről szóló híreket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sustainability-times.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...