Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Megérkezett az első gólya Magyarországra

Megérkezett a tavasz első gólya hírnöke hazánkba, a Bács-Kiskun vármegyei Akasztóra.

Az elmúlt években általában Suri, a vassurányi gólya érkezett meg általában elsőként hosszú téli útjáról, most azonban egy gyorsabb fajtársa megelőzte őt. Suri gólya remélhetőleg nem veszít majd népszerűségéből a késlekedés miatt, hiszen saját Facebook oldala és rajongói tábora is van.

Az idei első hírnök február 20-án érkezett meg Akasztóra, Bács-Kiskun vármegyébe. Ekkor fotózták le az elsőként észlelt fehér gólyát hazánkban. Akasztó elhelyezkedése miatt rendkívül népszerű és kedvelt fészkelő hely a gólyák és egyéb vízi madarak körében. Halastavak, csatornák és gazdag vizes élőhelyek veszik körül a települést, mely ideális környezet a fiókák neveléséhez. Nem meglepő, hogy a településen közel harminc gólyafészket tartanak számon. Nem mindegyiknek van lakója, de némelyikbe régóta visszatérő szállóvendég érkeznek évről-évre. Egy németországi pár 2014 óta költ minden évben Akasztón, négy éve pedig ugyanabban a fészekben.

Az Akasztón született gólyafiókákat minden évben meggyűrűzik. Így tudják nyomon követni, hogy merre járnak a nagyvilágban az itt világra jött és felcseperedett gólyák. Izraelben, Egyiptomban, Törökországban, Erdélyben, Szerbiában és Dél-Afrikában is észleltek már akasztói gólyákat. Az idei első érkezőt pedig a Dunatáj Közalapítvány közösségi oldalán tették közzé.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sokszinuvidek

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...