Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló

Patricia B. McConnell: A póráz másik vége

„The Other End of the Leash” – azaz a póráz másik vége. Patricia B. McConnell évtizedek kutyás tapasztalatával és a különféle fajok kommunikációjának tanulmányozásával szerzett tudományos ismereteinek felhasználásával teljesen más szempontból tekint a póráz két végére. A viselkedéskutató a főemlősök és a kutyafélék kommunikációjának összehasonlításán keresztül új megvilágításba helyezi a kutyák és az emberek közötti kommunikációt.

mcconnell könyvborítóHogyan kommunikálnak a főemlősök? A csimpánzok, a bonobók és az emberek is nagyon hasonló gesztusokat alkalmaznak. Az érintés, a kéz kinyújtása például a szeretet, a közeledés jele. A hangadások a mindennapi élet részei, ahogy az egymás szemébe nézés és a felé fordulás is. Ha valakit meg szeretnénk közelíteni, kinyújtjuk a kezünket – és ha az a valami egy másik főemlős, akkor a kinyújtott kézre, a felé fordulásra reagál és közelebb jön. Ellenben, ha például kutyaféle, akkor nem biztos, hogy ilyen hatást vált ki a mozdulatunk. Ez csak egy példa, amelyen keresztül McConnell szemlélteti, hogy az evolúciósan belénk kódolt kommunikáció miben nehezíti egy másik faj egyedeivel való együttműködésünket.

Példákon keresztül kaphatunk betekintést abba, hogy a nagyon is tudattalan, de folyamatos, kommunikációnk hogyan hat a kutyánkra. Milyen nehézségeket okozhat neki, hogy főemlősként viselkedünk, és hogyan segíthetünk neki, hogy megértsen minket. Tudatosan figyelve a testbeszédünket segíthetünk a kutyánknak. Ehhez praktikus tippeket is kapunk, ahogy ahhoz is, hogy mi hogyan értelmezzük kutyánk testbeszédét.

Patricia B. McConnell nem csak viselkedéstudományból doktorált, de a kutyákkal való kommunikációját a terelő sportban is tökéletesre fejlesztette. Ahol az ember és a kutya közötti kommunikáció a legapróbb mozdulatokkal, testtartással, sokszor csak egy irányba fordulással történik. Nem ígérjük, hogy a könyvből egy szempillantás alatt mindent elsajátíthatunk, ami ehhez kell. Ugyanakkor tudatosabbá válhatunk a kutyánk felé (és úgy általában) való kommunikációnkban. Bepillantást nyerhetünk a kutyák kommunikációjába is, megtanulhatjuk, milyen apró jelekre figyeljünk, és hogyan értelmezzük őket. Így pedig tudatosabb és hatékonyabb lehet közöttünk a kommunikáció, és elkerülhetők lehetnek a félreértések.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Fotó: Samson Katt: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/aranyos-ormany-imadnivalo-emlos-5255248/; https://www.companionanimalpsychology.com/2020/07/an-interview-with-dr-patricia-mcconnell.html
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...