Saját KB bal
Saját KB jobb

Spirulina és barna alga – mire jó a kutyák étrendjében?

Az algák, köztük a jól ismert spirulina, és a talán kevésbé ismert barna alga, igazi szuperélelmiszerek lehetnek a kutyáink számára. Mivel nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak hasznos ásványi anyagokat, már kis mennyiségben is hatékonyan segíthetnek megőrizni kedvencünk egészségét.

A spirulina alga például kalciumot, vasat, mangánt, magnéziumot, foszfort, rezet és cinket is tartalmaz. Ezek közül elsősorban vastartalma jelentős. Körülbelül 60%-a fehérje. Tartalmaz B-vitaminokat, C-, E- és K-vitamint is. A fotoszintetizáló élőlény eredetileg trópusi körülményke között él, a 30 °C-nál melegebb vizeket kedveli, sós és édes vízben egyaránt megél. A tengerek szennyezettsége és az akvakultúrás tenyésztés veszélyei miatt érdemes odafigyelni a spirulina származási helyére, és csak emberi fogyasztásra alkalmas minőséget vásárolni. Mivel rendkívül koncentrált ásványi anyag és aminosav forrás, ezért viszonylag kis mennyiségben, kúraszerűen javasolt az adagolása.

A barna alga szintén gazdag ásványi anyagokban, elsősorban kálium és jód pótlására alkalmas. Hozzájárulhat a szőrzet egészségének fenntartásához, illetve – a spirulinához hasonlóan – támogatja az immunrendszert. A vedlési időszakban is támogathatjuk vele a kutyánk szervezetét. A lazac olaj és a sörélesztő mellett a barna alga lehet a titkos segítőtársunk, ha nem akarunk belefulladni a kutyaszőrbe. Szintén a spirulinához hasonlóan, a barna alga is nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ezért figyeljünk az adagolásra. Kúraszerűen, az ajánlott adagot nem túllépve adható. Itt is lényeges, hogy megbízható, a jódtartalmat feltüntető terméket vásároljunk. A túlzott jódbevitel ugyanis káros lehet. Ha nincs feltüntetve a jód mennyisége a terméken, akkor inkább ne vegyük meg, keressünk olyan terméket, amelyen ellenőrizni tudjuk a jódtartalmat és ezzel a jódbevitelt.

Minden étrendkiegészítő, így a spirulina és a barna alga esetében is igaz, hogy fogyasztásukkal támogathatjuk kutyánk egészségét. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az étrendkiegészítőket is lehet rosszul adni. Konkrét probléma esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát vagy forduljunk kisállat dietetikushoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement); Böszörményi Andrea: Egészség a kutyatálban (2022.); Fotó: Jozef Fehér: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viz-hazi-kedvenc-barna-uszas-2774140/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...