Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Melissa Whitecross on Unsplash

Egy szorongó kutyának kifejezetten jót tehet a sport

A kutyás sportok egyre népszerűbbek a gazdik körében. Számos izgalmas és egészséges sport közül válogathatunk. Egy szorongó kutyának pedig nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is jót tehet a rendszeres sport.

Növeli a gyógyulás esélyét

Kutatók olyan súlyosan szorongó kutyákat vizsgáltak, akiknél úgynevezett generalizált szorongásos zavart állapítottak meg. Ez a betegség ugyanis nemcsak embereknél, hanem a kutyáknál is előfordul. Azt jelenti, hogy a kutya szinte minden helyzetben, konkrét kiváltó ok nélkül szorong. Egy ilyen kutyus állandóan és folyamatosan nyugtalan. Nem tudja elengedni magát még pihenés közben sem. Az ilyen akkut szorongást nagyon nehéz gyógyítani és kezelni. Gyógyulási esélyeiket azonban a sport nagymértékben megemelheti.

Közös mozgás vagy csapatsport

A kutatást több állatorvos bevonásával végezték. Megfigyeléseiket pedig a massachusettsi Tufts Egyetem és a connecticuti Kutyaviselkedési Tanulmányok Központjának kutatói dolgozták fel. Arra az eredményre jutottak, hogy a kutyasportok és a kutya-gazdi sortok háromszorosára növelik egy szorongó betegségben szenvedő kutya gyógyulási esélyeit. Ilyen sportok például a Flyball, az agility, a Dog Dancing vagy a mantrailing.

A kutatás menete

A kutatók a Journal of Veterinary Behaviour című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 1308 olyan kutyát vizsgáltak, melyeknél legalább egyfajta félelem vagy szorongás megfigyelhető volt. Ezek közül kétszázhetvenhárom kutya szenvedett generalizált szorongásos zavarban.  Nicholas Dodman professzor, állatorvos és a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy a kutyáknak különösen előnyösek azok a tevékenységek, amelyek a velük született hajlamaikat táplálják. Egy terelő kutyának például a terelés. Egy vadászkutyának a keresőmunka, szaglászás, nyomkövetés.

Megfelelő kutyás sport választása

Ma már tényleg rengeteg kutyás sport közül választhatunk. Kutyánk habitusát és fajtajellemzőit figyelembe véve érdemes kipróbálni ezeket a sportokat. A napi rutin séták és néhány kirándulás az aktív fajták igényeit nem feltétlenül elégítik ki. A közös sport azon kívül, hogy lefárasztja a kutyát mentálisan és fizikailag is, a kutya-gazdi kapcsolatot is kifejezetten erősíti.  Mielőtt azonban bármilyen sportba belevágunk kutyánkkal, lehetőség szerint konzultáljunk állatorvossal és vigyük el egy fizioterápiás felmérésre valamint tanácsadásra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...