Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát ajánló: Viselkedésbiológia Nektek – videósorozat az ELTE etológia tanszékéről

Érdekel a viselkedésbiológia? Vagy éppen csak sejtésed van arról, hogy mit is takar ez a szó? Az ELTE Etológia Tanszék videósorozata minden kérdésre válaszol.

„A Viselkedésbiológia Nektek – Veletek nem más, mint egy videósorozat az ELTE etológia tanszékéről, amelyet azért készítettünk, hogy közelebb hozzuk számotokra a tudományt és bemutassuk a tanszéken működő nagyobb kutatócsoportokat. Így elsőkézből tudhatjátok meg, hogyan zajlik egy etológiai vizsgálat, milyen módszerekkel dolgozunk. Hallhattok a legérdekesebb eredményeinkről, és azt is elmondjuk, hogy jelenleg milyen vizsgálatokra várunk jelentkezőket.” – mutatja be a sorozatot Lenkei Rita doktorjelölt a sorozat első részében.

Már ez is rendkívül érdekesen hangzik. A sorozat eddigi részeiből megismerhetjük az etológiai kísérletek módszertanát, valamint bemutatkozik a neuroetológiai kutatócsoport és a Szenior Családi Kutya Program is. Megismerhetjük az Alfa Generáció Labort is, ahol a digitális eszközök használatának hatását vizsgálják a gyerekek szociális és kognitív képességeire.

A videósorozat remek ismeretterjesztő, a tudomány és az állatok iránt érdeklődő fiatalok számára éppúgy érdekes lehet, mint a felnőtt vagy idősebb generációnak. Az etológiai kutatásokban világszinten vezető helyen álló ELTE Etológia Tanszék videói ugyanis a legújabb tudományos eredményeket, kutatási irányokat mutatják be. Értelemszerűen ezek biztosan nem szerepelnek a legújabb tankönyvekben sem.

A témák többsége izgalmas lehet azoknak a gazdiknak is, akik szeretnék megérteni a kutyák viselkedését. Tévhitek és urban legend elméletek helyett a tudományos álláspontra alapozva tanítani, nevelni kutyájukat. Szerencsére ma már egyre inkább előtérbe kerül a kognitív alapú tréning és nevelés. Ennek alaposabb megértéséhez is hozzásegíthetnek a videók.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: ELTE Etológia Tanszék – Family Dog Project Research Group – YouTube; Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-dog-5705632/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...