Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát Könyvajánló – Elliott Erwitt: Dogs

Egy kép felér ezer szóval. Éppen ezen igazság jegyében nehéz bárminemű ajánlót írni Elliott Erwitt újonnan megjelentetett albumához, a Dogs-hoz.

A „nagyszabású formátumú” új kiadás valódi vizuális élményt nyújt a fekete-fehér fotózás és a kutyák szerelmeseinek egyaránt. Biztosan sokan látnák szívesen a karácsonyfa alatt – (titokban megsúgjuk, hogy a szerk. is).

Az elsősorban fekete-fehét képeiről ismert Erwitt még az 1950-es években, haditudósítóként kezdte fotós karrierjét. Olyan nagyságok oldalán tudósított a frontról mint Robert Capa vagy Roy Stryker. Ez utóbbi révén nyergelt át később a reklámfotózásra, ahol egyedi, ironikus látásmódja hamar kiemelte a tömegből. A mindennapi helyzetekben megbúvó ellentmondások és abszurditás megjelenítése és az „elkapott pillanatok” iránti fogékonysága teszik minden képét egy teljes történetté.

A Dogs albumot is ez a történetmesélés és a rendkívül kifejező mozzanatok teszik olyan gyűjteménnyé, amely megmutatja a kutyák egyéniségét, olykor komikus, olykor komoly arcát – és persze a kutya – ember viszony mélységét.

erwitt dog oldal
Kutyák… Mi lenne velünk nélkülük? – Kép forrása: amazon.com

A gyűjteményt lapozgatva olykor mosolyra szalad a szánk, máskor hahotában törünk ki, de az is biztos, hogy nem egy olyan kép lesz, ahol kutyánkra ismerünk, esetleg gondolkodóba esünk.

A 2017-es három nyelven megjelent albumhoz képest elsősorban a méret az újdonság, illetve további két nyelvvel bővült az elérhető nyelvek választéka. Nem elhanyagolható az sem, hogy ez a kiadás könnyen beszerezhető, és még idejében megérkezik az ünnepek előtt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: By Alessio Jacona from Rome, Italy – elliott erwitt, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62824029; Photo by Ron Lach from Pexels; https://www.amazon.com/Elliott-Erwitts-Dogs-Erwitt/dp/3832769242;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...