Saját KB bal
Saját KB jobb

Vízálló esőruházat minden évszakra

Sok iparágban dolgozó munkavállaló számára a munka nem ér véget, amikor elkezd esni az eső. Bizonyos munkakörülmények között dolgozóknak szükséges lehet vízálló munkaruházatot hordani nemcsak a szabadban, hanem akár beltéri munkavégzés esetén is, gondoljon egy autómosóra. 

A szabadban végzett munkáknál minden évszakban nélkülözhetetlen az esőruházat, ennek megfelelően bélelt és béleletlen formában egyaránt. Nemcsak nedvesség, hanem adott esetben hideg elleni védelmet is kell biztosítania a funkcionális munkaruházatnak. 

Nincs rossz idő, csak rosszul választott öltözet

Fontos, hogy választás előtt tisztában legyen azzal, mit is vár el a vízálló munkaruházattól. Az extrém körülmények között dolgozóknak más ruházat szükséges, mint a normál körülmények között dolgozóknak. Egy kültéren, ráadásul út mentén végzett egész napos munkához, amely gyakran esős időben zajlik, egészen más követelményeknek kell megfelelnie. Milyen szempontok alapján válasszon? Összeszedtünk öt fontosnak tartott, a vízálló munkaruházattal szembeni követelményt, amely támpontot adhat vásárlás előtt a megfelelő darab kiválasztásához. Ezek:

  • vízállósági fokozat

A megfelelően vízálló ruházat nemcsak az esővel, hanem a hóval szemben is védelmet nyújt, valamint elvezeti a ruhában felhalmozódott, a verejtékezésből származó nedvességet a komfortosság érdekében.

  • lélegző kialakítás
  • Általában minél vízállóbb az anyag, annál kevésbé légáteresztő.
  • jól láthatóság

A jól láthatósági ruházat már korlátozott látási viszonyok esetén is messziről észrevehető, láthatóságát fokozza a ruházat és a környezet közötti erős kontraszt. 

  • hatékony szigetelés

Vízhatlanság szempontjából nagyon fontos a vízhatlan, hegesztett varrat is.

  • tartósság.

Mi teszi vízállóvá a szövetet?

Nemcsak a munkaruházat, hanem a sportruházatgyártók is folyamatos innovációk révén tökéletesítik a vízálló ruházat alapanyagát, kiegészítőit, hogy azok minél jobban megfeleljenek a követelményeknek, minél kényelmesebb viseletet biztosítsanak. Mindennemű tevékenységnél fontos, hogy az esővédő ruházat optimális mozgásszabadságot nyújtson viselőjének. 

Még a Gore-Tex, Softshell, Sealtex, IONA és egyéb modern anyagokat is, amelyek rendelkeznek bizonyos fokú vízállósággal, szintetikus kezelésekkel látnak el a jobb teljesítmény érdekében. A legtöbb esőruházat többrétegű szövetből készül, egy vagy több rétegre tartós vízlepergető (DWR) anyagot alkalmaznak. Ezenfelül más, a szövetszerkezeten kívüli tulajdonság is javíthatja a ruhadarab vízállóságát: a zárt varratok és a vízálló cipzárak. 

Esőruházat nemcsak munkához

A munkavédelmi üzletekben kapható esőruházat szabadidős és sport célokra is használható. A béléssel ellátott darabok téli sportokhoz is kiválóak. Esőkabátok, esőnadrágok, de akár esőöltönyök is beszerezhetőek attól függően, milyen hosszú és intenzív tartózkodásra keres vízálló ruházatot.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...