Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Paul Auster: Timbuktu

Paul Auster: Timbuktu – forrás: wikipedia.

Paul Auster: Timbuktu; XXI. század Kiadó, 2018. 

Paul Auster, azon kívül, hogy forradalmasította a posztmodern amerikai prózaírást, egyben populárissá is tette azt. Műveit olyanok is forgatják, akiknek azelőtt eszébe sem jutott volna, hogy megérintheti a műfaj. Különösen az európai olvasók körében népszerűek egzisztenciális kérdésekkel, az identitással és a mai modern ember önmeghatározásával foglalkozó művei. Talán csak a török elnök nem venne róla tudomást, de ő sem teheti meg.

Auster 1999-ben megjelent novellája, a Timbuktu, egy kutya szemszögéből mutatja be a válaszkeresést arra a kérdésre, hogy vajon létezik-e a túlvilág, egy boldog és gondtalan hely, ahová a földi élet végén kerülünk. Csonti úr hajléktalan gazdájától hall először erről a helyről, amelyet Timbuktunak hívnak, és ahová a gazdi hamarosan távozik.

Csonti úr egyedül marad a Baltimore felé vezető úton. Tudja, hogy óvakodni kell a sintértől, a rendőröktől és azt is, hogy a kínai éttermeknek még a szomszédságát is elkerülje. De vajon mire elég ez egy kutyának egyedül a nagyvilágban?

auster timbuktu
Paul Auster – forrás: wikipedia.

Csonti úr története is példázza, hogy Auster nem tipikus amerikai történeteket ír és azt is, hogy egy kutyás könyv nem csak a kutyákról szól. Keserédes, szívbemarkolóan realisztikus történet az emberi (és kutyai) életről. A külső szemlélőnek talán csak egy hajléktalan és a kutyája, de nekik a teljes világ.

Paul Auster (1947; Newark, New Jersey) amerikai író és filmrendező. Ismertebb művei: New York trilógia, Leviatán, 4 3 2 1; Művei több, mint negyven nyelven jelentek meg. PEN/Faulkner-díjas, Booker-díj jelölt. 


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Képek: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=30962012; By David Shankbone – Shankbone, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11596961; Indexkép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...