Saját KB bal
Saját KB jobb

Így segítenek a kutyák HIV+ embereknek

HIV, vagyis humán immundeficiencia-vírus. A retrovírusok családjába tartozó vírus, melynek fertőzése okozza az AIDS betegséget. Freddie Mercury, Magic Johnson, Charlie Sheen. Halálos ítélet. Stigma.

A HIV vírus elsősorban nemi úton, testnedvek útján terjed, de átvihető vérátömlesztéssel, anyatejes szoptatással, illetve a szülés során átkerülhet az anyáról az újszülöttre.

Bár a pozitív diagnózis manapság már nem egyenlő a halálos ítélettel, a köztudatban élő előítéletek és a stigmatizáltság érzése miatt a fertőzötteknek rendkívül nehéz feldolgoznia és elfogadnia a diagnózist. Sokan elzárkóznak a társadalomtól, megbélyegzettnek, nemkívánatosnak érzik magukat. Úgy érzik, ezzel a fertőzéssel nem fogják őket elfogadni vagy szeretni.

Egy hamarosan megjelenő könyvben HIV+ emberek élettörténeteit olvashatjuk. Az a közös bennük, hogy mindannyiuk életébe egy kutya hozott változást. A kutyák tanították meg nekik, hogy szerethetők. A kutyák szeretete révén tapasztalták meg, hogy értékes emberek. És sokszor a kutyák adnak nekik erőt ahhoz is, hogy átvészeljék a mindennapokat és felvegyék a kesztyűt az előítéletekkel szemben.

A Dogs Heal: The Healing Power of Dogs within the HIV Community (A kutyák gyógyítanak: A kutyák gyógyító ereje a HIV közösségben – a szerk.) című kiadványban találkozhatunk olyan nővel, aki hét éves korában tudta meg, hogy fertőzött. Akkoriban, 1992-ben, ez felért egy halálos ítélettel. A kislány nem tudott megbirkózni a teherrel, kisebbrendűségi érzése később bántalmazó kapcsolatokba sodorta. Az egyik ilyen kapcsolata után csöppent be az életébe Coconut, a kutyus, aki megtanította rá, hogy többre érdemes.

„Már nem bujkálok. Már nem úgy nézek a HIV-re, mint egy rossz dologra, amely elválaszt a társadalomtól. Coconut megtanított rá, hogy szerethető vagyok, és megérdemlem, hogy úgy szeressenek, hogy ne fájjon.” /Lynnea/

A kutyák szeretetének gyógyító erejét bemutató könyv Dr. Robert Garofalo, HIV+ fiatalokat kezelő orvos, és Jesse Freidin, díjnyertes fotós, közreműködésével készült. Célja, hogy segítsen a HIV diagnózissal élő betegeknek megteremteni az életükben a békét és a harmóniát.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; When Dogs Heal. Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...