Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás könyvajánló – Virginia Woolf – Flush

Virginia Woolf

Virginia Woolf (1882 – 1941), a feminista próza és a XX. századi modern irodalom egyik meghatározó alakja. A Mrs. Dalloway vagy a cselekmény nélküli A világítótorony olyan meghatározó alkotásai a világirodalomnak, hogy Virginia Woolftól valahogy nem várnánk „kutyás könyvet”. Pedig a Flush éppen ez: egy szeretetreméltó történet egy cocker spániel életéről, mondhatjuk úgy is, hogy egy kutyás biográfia.

Flush, a spániel élete rendkívül színes és izgalmas. 1842-es születését követően Elizabeth Barrett költőnőhöz kerül. Nagyjából abban az időszakban, amikor a Barrett elkezd az irodalom és költészet irányába fordulni.

Flush
Elizabeth Barrett-Browning költőnő

Otthona a viktoriánus Anglia szellemi életének egyik magja. Miközben olyan verseket ír, amelyeket csak Tennyson költeményeihez mernek mérni, Barrett kampányol az abolicionizmus mellett és jelentős szerepet játszik a gyermekmunka szabályozását célzó törvények létrejöttében.  Ebbe a közegbe pillanthatunk be Flush meleg barna kutyaszemein keresztül.

Flush rövid időre elhagyja a szellemi magaslatokat, amikor a londoni alvilág elrabolja őt, majd kalandos úton szerencsére visszavásárolják. Ezután gazdája életében fordul fel minden, szerelmes lesz Robert Browningba, aki megszökteti. Flush-ból világutazó kutya lesz…

Flush
Flush – A Biography

A kalandos történet tanúsága Woolf érzékenységének és empátiájának, melyben egy kutya szaglásán, vágyain és érzelmein keresztül tárul elénk a XIX. század közepének élete.


Szerző: Szalay Adél
Forrás: wikipedia;  https://www.libri.hu/konyv/virginia_woolf.flush.html;
Képek: Készítette: George Charles Beresford – https://bfox.wordpress.com/2010/12/24/virginia-woolf/, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9025; Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=230346; By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20008238
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...