Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kutyás emlékmű mozgalmas története

A Dog on the Tuckerbox nevű, hatalmas uzsonnásdoboz tetején üldögélő kutya szobra hiába nyom legalább 200 kilogrammot, 86 éves története alatt többször is lába kélt.

Nemrég került vissza eredeti helyére a 86 évvel ezelőtt emelt emlékmű, amely létezése óta több izgalmas történet főszereplőjévé vált. A Gundagai nevű, ausztrál város ékkövének számító szobor nagy jelentőséggel bír a helyiek életében, és mivel számos gyermekkori emlékük kötődik hozzá, ünnepséggel köszöntötték a hazatérő alkotást.

A kijavítás munkálatai

A bronzból öntött kutya szobra először 1932-ben került köztérre, mint az újító szándék jelképe, és érdekes módon egy vers ihlette. 1981-ben egy egyetemistákból álló csapat azonban ellopta, és Canberráig meg sem álltak vele, ahol a campust választották új otthonául. A rendőrség persze gyorsan rátalált, és visszaszállították eredeti helyére. Címlapra került az eset, rajta a szobrot sörrel itatni próbáló egyetemistákkal, akiknek bőven volt okuk a magyarázkodásra, hiszen a szüleik is kezükbe vették a napilapokat. Mondanunk sem kell, sosem derült fény az elkövetők kilétére.

Az installáció mozgalmas története néhány héttel ezelőtt újabb fordulatot vett. Vandálok támadták meg a bronzkutyát, lelökve azt a talapzatáról. Az egyik füle letört, ezért a sors furcsa fintoraként ismét Canberrában kötött ki, ott vette kezelésbe egy restaurátor. Szerencsére sikerült kijavítani a hibát, így a szobor már vissza is került Gundagaiba, ahol ismét régi fényében pompázik!

A vandálok akcióba léptek

Forrás: www.abc.net.au
Képek: Lost Gundagai (Facebook), ANU (kiemelt)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...