Saját KB bal
Saját KB jobb

Gondoskodj kutyád biztonságáról a tűzijáték ideje alatt!

Tűzijáték már nemcsak augusztus 20-án és szilveszterkor szokásos, hanem gyakorlatilag az év bármelyik napján előfordulhat, elég hozzá például egy születésnap, de vannak olyanok, akiknek „jeles alkalom” sem szükséges egy kis durrogtatáshoz.

Sok kutya számára ezek a zajok rendkívül félelmetesek és menekülésre ösztönzik a megrémült négylábút.

A legtöbb kutyának a „hangos ünnepek”, mint amilyen az augusztus 20. vagy a szilveszter is, különösen stresszesek. Ilyenkor nagyon sok négylábú pánikszerűen menekülni kezd, mert megijed a számára ismeretlen és félelmetes zajoktól.  Ez még akkor is előfordulhat, ha kutyánk például a mennydörgést jól tolerálja. A tűzijáték hangja teljesen más, közelebb van a földhöz, vibrálóbb, hirtelen fényhatások és égett szag kíséri. A kutyák az egész világot az érzékszerveiken – orr, szem, fül – keresztül tapasztalják meg, így az augusztus 20–i tűzijáték nézése nem a kedvenc időtöltéseik közé tartozik.


goodvetandpetguide.com

Az ilyen hangos alkalmakkor fokozottan kell figyelnünk négylábú barátunkra, és mindent meg kell tennünk biztonsága érdekében.

Első lépésként ellenőrizzük, hogy kutyánk rendelkezik-e a szükséges azonosítókkal (mikrochip, biléta a nyakörvön), adataink naprakészek-e, hogy ha mégis megtörténik a baj, a lehető legkönnyebben a nyomára bukkanjunk, vagy aki megtalálja, elérjen bennünket.

Néhány tanács:

1. Előkészület

Ha van rá lehetőségünk, kutyánkat olyan helyre vigyük, ahol nem lesz tűzijáték, vagy a hangja és fényhatások nem érzékelhetők. Kérjünk meg egy rokont, barátot, ismerőst, vagy egy rutinos, kutyákkal foglalkozó szakembert, hogy vigyázzon kedvencünkre az esemény ideje alatt. Ha ez a hely kutyánk számára ismeretlen, akkor előtte vigyük el párszor, töltsön ott 1-2 napot, hogy megszokja és ne jelentsen számára újdonságot, amikor ott hagyjuk.

2. A kutya elhelyezése

Ha nem tudjuk kutyánkat távol tartani a zajos eseményektől, akkor teremtsünk otthonunkban (vagy szállásunkon) „szökés biztos” körülményeket. Akár mi, akár más vigyáz kutyánkra, fontos, hogy ne legyen lehetősége ijedtében kereket oldani. Talán az a legbiztonságosabb számára, ha egy szállítóboxban helyezzük el (persze csak akkor, ha ismeri, illetve egyébként is szokva van az ebben történő elhelyezéshez).  A boxhoz való szoktatást idejében el kell kezdeni – ha ebünk még nem ismeri -, hogy amikor szükség van rá, szívesen menjen bele és biztonságos kuckónak érezze.

3. Megnyugtatás

Igénybe vehetünk különböző természetes, kutyák által is fogyasztható nyugtató szereket, vagy folyamodhatunk a „nyugicsomóhoz” is. Ezekhez is kezdjük el időben szoktatni kutyánkat, és mindenképpen megelőzésként használjuk. Ne akkor vegyük csak elő, amikor már elkezdődik a szorongás, vagy az ideges lihegés. Ha a kutya már egy felfokozott állapotban van, akkor ezek nem fognak megoldásként működni.

4. Kommunikáció

Fontos a megfelelő kommunikáció kutyánkkal, az, hogy nyugtató üzeneteket küldjünk felé. Biztosítsuk arról, hogy nem kell aggódnia, nyugodtan pihenhet. Ne felejtsük azonban, hogy a kutyák nem szavakkal, hanem energiával kommunikálnak, így ha a gazdi nem ideges, nem feszült, akkor a kutya is nyugodt marad, hiszen ezt közvetítjük felé.

Minden esetben szánjunk időt a tűzijáték előtt arra, hogy kutyánkat megfelelően lefárasszuk például egy hosszú sétával, így eleve egy nyugodtabb lelkiállapotba kerül.


huffingtonpost.com

A tűzijáték rendszeresen visszatérő téma, de ennek ellenére sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet rá, és nem kezelik a kérdést a megfelelő hangsúllyal, hiszen a sok figyelmeztetés ellenére ilyenkor rengeteg kutya szökik meg, és talán veszik is el végérvényesen minden évben.

Figyeljetek oda négylábú barátotokra, és biztonsága érdekében még az egyébként kertben tartott kutya számára is biztosítsatok helyet a biztonságos lakásban!

(Kutyabarát.hu)
forrás: cesarsway.com
Képek: huffingtonpost.com, goodvetandpetguide.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...