Saját KB jobb
Photo by Jakob Owens on Unsplash

Mi történne, ha eltűnnének a tengeri fajok?

Sorra dőlnek meg az óceánok és tengerek vizeinek melegrekordjai, melyek komoly veszélyt jelentenek a tengeri fajok számára.

Idén nyáron több helyen is mértek kirívóan magas vízhőmérsékletet, különösen az Atlanti-óceán és a Karib-térségben. Floridában például a tenger hőmérséklete elérte a 35 °C-ot, ami nagyon komoly veszélyt jelent a tenger élővilágának.

A tengeri fajok létfontosságú szerepet játszanak a bolygónk ökoszisztémáinak törékeny egyensúlyának fenntartásában. Nemcsak az óceánok egészségéhez nélkülözhetetlenek, hanem a szárazföldi élet fenntartásához is. Képzeljünk el egy világot, ahol minden tengeri faj eltűnik, és csak egy élettelen, kopár óceán marad utánuk. Ennek messzemenő és pusztító következményei lennének, hiszen egy olyan környezeti katasztrófával állnánk szemben, amely alapvetően megváltoztatná a Föld arculatát.

Az élelmiszerlánc összeomlása

A tápláléklánc alján elhelyezkedő, látszólag jelentéktelen élőlények, mint például a kis rákok vagy a kisebb táplálékhalak, közvetlenül befolyásolják a nagyobb ragadozók, így a tonhalak, cápák és tengeri madarak túlélését is. Ezeknek a fajoknak az eltűnése dominóhatást indítana el, amely az egész ökoszisztéma felborulásához vezetne.

A biodiverzitás drámai csökkenése

A tengeri fajok kihalása drasztikus csökkenést eredményezne a biodiverzitásban. Minden egyes faj egyedi szerepet játszik az ökoszisztémák sokféleségének és egyensúlyának fenntartásában. Különösen érzékenyek lennének a korallzátonyok, amelyek a világ legbiodiverzebb élőhelyei közé tartoznak, és amelyek rengeteg fajnak nyújtanak élőhelyet és táplálékforrást. A korallok eltűnése nemcsak a zátonyokhoz kötődő fajok kihalásához vezetne, hanem a tenger teljes ökoszisztémájának összeomlását is eredményezné.

A tengeri fajok számos ökoszisztéma „szolgáltatást” nyújtanak, mint például a vízszűrés, az oxigéntermelés és a tápanyagciklusok fenntartása. Ezeknek az eltűnése súlyos következményekkel járna, beleértve a vízminőség romlását, az oxigénszint csökkenését és a tápanyagok egyensúlyának felborulását. Az ilyen változások közvetlenül befolyásolnák az emberi egészséget is, növelve a víz által terjedő betegségek kockázatát.

A globális felmelegedés, az óceánok hőmérsékletének emelkedése, a szennyezés, a túlhalászás és az élőhelyek pusztulása mind hozzájárulnak a tengeri fajok veszélyeztetettségéhez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...