Saját KB jobb

A légszennyezettség akadályozhatja a méheket a virágok illatának érzékelésében

A méheket sokan a Föld egészsége zálogának tartják. Az egyik legfontosabb feladatuk a növények beporzása. Így a tápláléklánc folytonosságának biztosítása rajtuk múlik. A beporzó rovarok nélkül az élet, ahogy ma ismerjük, nem lenne lehetséges a Földön. Azonban, sajnos, a környezetszennyezés és a mezőgazdaságban használt rovarirtók jelentősen veszélyeztetik a méheket. Egy kutatás szerint a légszennyezettség miatt sokkal nehezebben találnak rá a számukra fontos virágokra.

Egy brit kutatócsoport 2018 és 2019 nyarán tanulmányozta a méhek viselkedését. Két, fekete mustárral beültetett területet vizsgáltak A területek között mindössze annyi különbség volt, hogy míg az egyik tiszta levegőjű volt, a másik ózonnal és nitrogén-oxidokkal szennyezett. A vizsgálat során dokumentáltak minden méhet és más rovart, amely megpróbált kapcsolatba lépni a fekete mustárnövények virágporával vagy nektárjával. A tudósok azt találták, hogy a szennyezéssel terhelt növények akár 70 százalékkal kevesebb rovart vonzottak a szennyezésmentes növényekhez képest. A növények virágai esetében ez még rosszabb volt. A szennyezett területen a virágokat 90 %-kal kevesebb beporzó látogatta meg mint a jó levegőjű helyen. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a méheket valószínűleg megzavarja a felderítésben a levegőben található szennyezőanyagok jelenléte.

A méhek részben összetett szaglórendszerüknek – a testük szaglásra használt részeinek – köszönhetően képesek megtalálni a virágokat. A rovarok csápjaikon egyedülállóan kialakított szagreceptorokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra az illatokban lévő kémiai vegyületek érzékelését. Amikor egy virág illatmolekulája illeszkedik egy receptorhoz, a méh agya jelzést kap, hogy keresse meg a virágot. Amikor azonban a légszennyező anyagok keverednek a virágillatokkal, a toxinok megváltoztatják a növényi illatmolekulákat. Ez összezavarja a méheket, akik emiatt nem találják meg, így beporozni sem tudják a növényeket.

A tudósok méhekkel kapcsolatos aggodalmai nem új keletűek. A méhpopulációk jelentős veszélyben vannak az Egyesült Államokban és Európában is. A méhek pusztulásának hátterében elsősorban az éghajlatváltozás, a paraziták, a növényvédő szerek, valamint az élőhelyek pusztulása és a rétek eltűnése áll.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.mentalfloss.com/posts/pollution-prevents-bees-smelling-flowers; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/yellow-petaled-flower-with-black-yellow-bee-during-daytime-focus-photography-63641/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...