Saját KB bal
Saját KB jobb

Toklász, kullancsok, szívféreg – az alapvető tudnivalók

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a toklász, a kullancsok és a szívféreg a kutyáinkat leginkább fenyegető hétköznapi veszélyek. Ezek közül van, amit könnyű kivédeni, míg mást kevésbé. Van, amin könnyű segíteni, míg más a kutyánk életébe is kerülhet. Ami azonban közös bennük, hogy ha ismerjük őket és tudjuk, mit kezdjünk velük, időt és pénzt spórolhatunk és megvédhetjük kutyánk egészségét.

Toklász

A toklász az egérárpa nevű fűféle szerencsétlen alakú kalásza. Ez az útszéli gyom májusban még friss és zöld, majd elkezd száradni és a kalásza önálló felfedező útra indul. Sajnos, sok esetben ez a felfedező út a kutyák fülében, szemében vagy lábujjai között végződik. A toklász alakja miatt csak egy irányba, befelé tud haladni, és mire észre vennénk, befúrja magát a bőr alá.

Megelőzésképpen a fülből, a lábujjak közéből érdemes kinyíratni a szőrt. És, lehetőség szerint elkerülni a toklászos helyeket. Ehhez fontos, hogy felismerjük a toklászt – ebben korábbi cikkünk segít: Toklász szezon

A megelőzés mellett itt inkább a felismerésen van a hangsúly. Ha a kutyánk:

  • nyalogatja a lábát
  • rázza a fejét
  • vakargatja a fülét
  • piszkálja a szemét vagy hunyorog
  • prüszköl
  • váladékozik az orra.

Akkor irány mielőbb az állatorvos. Ha szerencsénk van, a toklászt el tudják távolítani, és nem okoz nagyobb kalamajkát. Fontos, hogy ne késlekedjünk, mivel a toklász a folyamatosan egyre beljebb fúródik a kutyában, és emiatt az eltávolítása is egyre nehezebb.

Kullancsok

A kullancsok a nagyon veszélyes, de megelőzhető kategóriába tartoznak. Több halálos betegséget terjesztenek, de a gyógyszeres készítményekkel hatékonyan csökkenthető az esély, hogy megcsípjék kedvencünket. A megfelelő készítmény kiválasztásához érdemes állatorvos segítségét kérni. Fontos, hogy a készítmény használati útmutatójának megfelelő módon alkalmazzuk a terméket. Figyeljünk a rendszeres alkalmazásra is.

A gyógyszeres készítmény mellett használhatunk kiegészítésképpen gyógyhatású készítményeket (fekete köménymag, levendula, stb.) és ultrahangos riasztót is. Ezek önmagukban azonban nem nyújtanak megfelelő védelmet, ezért nem helyettesítik a gyógyszeres készítményeket.

Szívféreg

Talán mind közül a legveszélyesebb a szúnyogcsípés útján terjedő szívférgesség. Itt, nincs mese, folyamatos gyógyszeres védekezésre van szükség. Szerencsére több szívféreg készítmény véd a kullancsok ellen is. Forduljunk állatorvoshoz a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban!

A három aranyszabály: szűrés, gyógyszeres készítmény és rendszeresség. A gyógyszeres kezelés csak a szűrés után kezdhető meg. Csak a rendszeres és pontos időben beadott készítmény nyújt megfelelő védelmet. A szívférgesség halálos fertőzés, ami egyre több kutya életét követeli! Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz a kutyád egészségéért a rendszeres szívféreg elleni védekezés! Ő számít Rád!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by James Frid: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-jack-rusell-terrier-1750538/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...