Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by leonides ruvalcabar on Unsplash

Kutya arcfelismerő applikáció segítheti a veszettség elleni küzdelmet Afrikában

A kutyák számára kifejlesztett arcfelismerő alkalmazás jelentősen javíthatja a veszettség elleni küzdelmet az olyan fertőzött területeken, mint Afrika és Ázsia.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói egy vidéki tanzániai veszettség elleni oltási klinikán tesztelték az alkalmazás hatékonyságát. A beoltott kutyákat mikrochippel látták el és regisztrálták őket saját rendszerükben. Később a környező falvakban próbálták beazonosítani az oltott kutyákat az arcfelismerő rendszer segítségével. A technológia rendkívül hatékonynak bizonyult. Az alkalmazás segítségével az operátorok az oltott kutyák 76,2 százalékát, a nem oltott kutyák 98,9 százalékát azonosították.

A veszettség évente mintegy 60 000 ember halálát okozza világszerte. Szinte az összes eset Afrikában és Ázsiában fordul elő, és több mint 99 százalékban kutyaharapás következménye. A szisztematikus és következetes vakcinázási erőfeszítések hatékonyak a betegség megfékezésében, de egy adott területen a kutyák körülbelül 40 százalékát kell egyszerre beoltani, hogy elérjék a nyájimmunitást. A tömeges oltás során a legnagyobb problémát az jelenti, hogy beazonosítsák a már oltott és a még nem oltott kutyákat. A mikrochipek túl drágák ahhoz, hogy ilyen léptékben, ekkora számban használják azonosításra. A nyakörvek, biléták pedig megbízhatatlanok. A kutyák elveszíthetik, vagy a tulajdonosok leszedhetik róluk. Az új arcfelismerő technológia azonban felismeri, hogy melyik kutya kapott már oltást és melyik nincs még az adatbázisban.

Amennyiben ez a technológia hosszú távon beválik, más fajok betegség elleni védekezésében és egyéb kutatási célokban is óriási szerepet kaphat. Egyelőre csak online lehet használni a rendszert, de már dolgoznak azon, hogy offline állapotban is azonosítható legyen egy-egy állat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...