Saját KB bal
Saját KB jobb

Fantasztikus fülek: meglepő és érdekes tények a kutyák füléről – 2. rész

(Az előző rész folytatása …) Imádnivalók és kifejezők. Ezen kívül lenyűgözően érzékeny készülékek: a kutya fülek jelentős szerepet játszanak a hallásban, a kommunikációban és az egészség védelmében is. Lássuk, milyen izgalmas titkokat tartogatnak még azok a fantasztikus fülek!

A fülek sokkal többet árulnak el mint gondolnánk. A kutyák nem csak hallásra, hanem érzelmeik kifejezésére is használják a fülüket. Azt, hogy mennyire figyel ránk a kutyánk, a leggyorsabban a fülére nézve mondhatjuk meg. A felálló, előrefelé néző fülek azt jelzik, hogy gazdájuk elfoglalt. Az enyhén hátrahúzott fülek pedig azt, hogy barátságos kedvében van. A fejhez szorosan hátrahajtott fülek azt sugallják, hogy félnek vagy félős kutyával van dolgunk, akinek nem kellemes a helyzet, amiben éppen van.

Szinte statikus emberi fülek birtokában már az is lenyűgöző, hogy valaki egyáltalán mozgatni tudja a fülét. Az pedig szinte felfoghatatlan, hogy a két fület egymástól függetlenül is képes lenyen valaki illegetni-billegetni. A kutyák esetében mindez alap. A füleik egymástól függetlenül mozoghatnak, így például egészen pontos képet kaphatnak arról, hogy melyik irányban mi történik, vagy milyen sebességgel közeledik valami.

A kutyafülek hossza nem véletlen. A leghosszabb füllel a vérebek és a kajtató ebek rendelkeznek. De, meglepő módon, a hosszú fülek nem a jó hallást, hanem a jó szaglást szolgálják! A vérebek dolga a szag követése volt, amelyben a hosszú fülek által felkevert levegő állítólag segítette őket.

A leghosszabb fül Guinness rekordját is egy véreb tartja. A Wisconsin-állambeli Milwaukie-ban élő Lou nevű mosómedve kutya füle 13,38 hüvelyk hosszú. Ez körülbelül 35 cm! Fülenként.

A kutyák is viselhetnek hallókészüléket. Az Amerikai Egyesült Államokban már folyamatban van a hallássérült vagy időskori hallásromlásban érintett kutyák számára készült hallókészülék fejlesztése. A szerkezet segíthet visszanyerni a kutyák számára a hallásukat, és ezzel biztosíthatja számukra a teljes élet lehetőségét.

Vannak olyan kutyafajták, amelyeknek kifejezetten érzékeny a füle. És itt most nem a hallásukra gondolunk. Egyes kutyafajtáknál nagyobb a fülgyulladás kockázata. Az olyan fajták, mint a cocker spániel, az uszkár, a labrador retriever és a shar-pei gyakrabban kapnak fülgyulladást. Ez valószínűleg az anatómia, az allergia hajlam és a genetikai tényezők kombinációjának köszönhető.

Egyes fajták hajlamosabbak a siketségre is. Ennek szintén genetikai okai vannak. A dalmatáknál az egyik legmagasabb a siketség előfordulása, körülbelül 30 százalékuk süket az egyik vagy mindkét fülére. A merle vagy dapple szőrszín (mint amilyen a dán dogoknál, tacskóknál és collie-knál található) szintén erősen összefügg a süketséggel. Feltételezhető, hogy a színt örökítő gének olyan kombinációval járnak együtt, amely siketséget okoz.

A kölyökkutyák süketen és vakon, zárt szemhéjakkal és hallójárattal születnek. A szemük és a fülük 14 napos koruk körül kezd kinyílni.

Addig teljes csendben fejlődnek. Két hetes koruk körül azonban elkezdik látni és hallani a környezetüket. Hallásuk a következő négy-hat hétben tovább fejlődik, ahogy tovább nőnek.

Bár a kutyák hallása is lenyűgöző, a macskák még náluk is jobban hallanak. Az alacsony frekvenciájú rezgéseket egészen 45 hertz-ig, a magas frekvenciájúakat pedig 64 000 hertz-ig érzékelik. Ez jóval meghaladja a kutyák 67 és 45 000 hertz közötti tartományát.

A gazdikat talán legjobban érdeklő kérdést hagytuk a végére: vajon miért olyan puhák és simogatnivalók a kutyák fülei? Ennek bizonyára evolúciós magyarázata van: a puha fülek simogatásra ingerlik a gazdikat, ami erősíti a kapcsolatot és boldoggá teszi mindkét felet. Ez, persze, csak feltételezés. Viccet félre téve: a kutya fülek azért puhák, mert nem tartalmaznak csontokat, formájukat a porc adja, ami sokkal lágyabb szerkezet, mint a csont. Emellett, a fülek szőrzete rendkívül sűrű és egyenletes. Ettől igazán kellemes a tapintásuk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/7-amazing-facts-about-dogs-ears; Képek: Photo by Ylanite Koppens: https://www.pexels.com/photo/adult-white-and-black-jack-russell-terrier-612813/; Photo by Marina Riijik: https://www.pexels.com/photo/dog-among-flowers-20080175/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...