Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy amazonasi törzs pert nyert az olajcég ellen, fél millió hektár erdő menekült meg

A Waorani törzs bírósághoz fordult, hogy félmillió hektár erdőterületet mentsen meg az olajipari óriáscég fúrásai elől.

A Waorani törzs győzelme történelmi. Hivatalos jelentések szerint egy év alatt közel egymillió focipályányi erdőt vágnak ki Brazíliában, az amazonasi esőerdők területén, mely a világ legnagyobb egybefüggő erdőterülete. Bár a terület 60%-a Brazíliához tartozik, az Amazonas-medence sorsa az egész világ élővilágára és klímájára is hatással van, így közel sem az ország magánügye, mi történik az esőerdőkkel. Fontos tudni azt is, hogy a bolygó felszíni édesvíz készletének egyötöde is itt található, melyre szintén fokozottan kellene vigyáznia az ország vezetésének.

Földművelés, olajfúrás

Az elmúlt évek alatt fokozódott az erdők irtása, a helyi lakosok mezőgazdasági tevékenységet folytathatnak a kiirtott területeken, mely folyamat állami támogatással történik már évek óta, szinte kontrollálatlanul. Az Amazonas területén lévő hatalmas olajkészlet pedig az olajipari gigacégek célpontjává vált, akik nem kímélnek sem természetet, sem az őslakosokat.

Törvény védi az őslakosokat

A törvény kimondja, hogy minden bennszülött törzsnek joga van a területhez, melyen él. Az ő belegyezésük nélkül nem értékesíthető a területük senkinek. A Waorani törzs egy jogtalan adásvétel miatt be is perelt egy olajcéget és a pert meg is nyerte. Ezzel fél millió hektár esőerdőt mentett meg a pusztulástól. Ennek a győzelemnek fontos része, hogy a környezetvédelmi aktivisták folyamatosan felvilágosító programokat tartanak az őslakosok között, akiket nem egyszer csellel, némi adománnyal és ígéretekkel vesz rá a saját kormányuk arra, hogy adják beleegyezésüket a területük eladásához. A felvilágosító munkának köszönhető, hogy egyre kevésbé lehet őket kijátszani, becsapni, így egyre kevesebb terület esik áldozatul a pusztításnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás, fotók: intercontinentalcry.org, filantropikum.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...