Saját KB bal
Saját KB jobb

Az otthon készült kutyakeksz helyes tárolása

Ha nem fogy el rögtön, így őrizheted meg a frissességét

A kézzel készített kutyakeksz nem tartalmaz tartósítószert – talán ez az egyik legnagyobb előnye, és az elsődleges érv, amiért sokan nekilátnak az otthoni sütésnek. Tartósítószer nélkül azonban az élelmiszerek hamarabb romlanak meg, ezért nem árt, ha odafigyelünk a helyes tárolásra.

vékony kutyakeksz házilag

Szárítás

A kutyakeksz eltarthatósága nagyban függ a felhasznált alapanyagoktól és – talán meglepő módon – a kutyakeksz alakjától és vastagságától. Minél laposabb és vékonyabb a keksz, annál tovább tart. Ez azért van, mert a vékonyabb kekszeket könnyebb teljesen kiszárítani, amivel ugye lecsökkentjük a kutyakekszek nedvességtartalmát, és ezzel megakadályozzuk a penészedést, a gombák és baktériumok elszaporodását, amik az állagromlást okozzák.

Fontos első lépés, hogy az elkészülés után a kutyakekszeket hűtsük és szárítsuk ki, mielőtt csomagolnánk vagy tárolóedénybe raknánk őket. Erre a legjobb mód, ha levegőn egy éjszakán át pihentetjük vagy a sütőben alacsony hőmérsékleten szárítjuk őket.

Tárolás

A jó tárolás meghosszabbítja a házilag készült kutyakeksz élettartamát! Ez esetben a jó tárolás nem vákuumcsomagolást jelent, hanem száraz, jól szellőző tárolóedényt. Amennyiben a recept másképp nem írja, helyezzük a kekszeket textilzacskóba vagy kekszesdobozba. A jól szellőző tárolóedényben nem képződik nedvesség, ezért nem fog megpuhulni a falatka és penész sem képződik. Helyes tárolás mellett a kekszek 2-12 hétig eltarthatók.

Általánosságban, a száraz kutyakekszeket tárold száraz, hűvös, napfénytől védett helyen!

(Ha romlandó alapanyaggal dolgozunk, mint például hús, máj, tojás vagy tejtermékek, akkor érdemes a jutalomfalatokat hűtőben tárolni – ebben az esetben az eltarthatóság rövidebb, így egyszerre csak kisebb mennyiséget készíts. Erre vonatkozó utasításokat általában a receptek tartalmaznak.)

kutyakeksz keksz dobozban

Ha megfogadod a helyes tárolásra vonatkozó tippjeinket, az otthon készített kutyakekszek szinte ugyanolyan tartósak lesznek, mintha boltit vennél, de tartósítószer nélkül.

Ha kedvet kaptál az otthoni sütéshez, próbáld ki receptötleteinket!

A legegyszerűbb kutyakeksz

Gluténmentes kutyakeksz

Nyugtató kutyakeksz

Martha Stewart kutyakeksz recepje

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Herrchen Kocht; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...