Saját KB bal
Saját KB jobb

Kipróbáltuk az új túraösvényt Veresegyházon

Budapesttől 25 kilométerre, a Nyugati pályaudvarról induló vonattal 45 perc alatt elérhető Veresegyház, ahol a napokban egy új túraösvényt alakítottak ki a tavak mellett, melynek célja, hogy gyaloglásra, és ezzel a szív egészségének megőrzésére ösztönözze a lakosságot.

Veresegyház rendkívül szerencsés adottságokkal rendelkezik, mivel három tó képez tórendszert, amelyek részben lakóövezetben, részben pedig fenyvesekkel körülvéve csábítják a sétára vágyókat, de futók és természetesen a kutyások körében is kedvelt helyszín a tópart. A három tó körül három különböző hosszúságú útvonalat jelöltek ki, amelyeket a piros szív jelzésen haladva járhatunk be. Ezen kívül térképes tájékoztató táblákat is kihelyeztek, mellettük pedig nyomtatott, térképes szórólapok vannak, amelyeken tájékoztatást olvashatunk a túraösvényekről, illetve megállapíthatjuk a tréningzónánkat, azaz azt az optimális pulzustartományt, amelyet a gyaloglás alatt érdemes megtartani. A szív- és érrendszeri problémákkal élők számára a kezdetben lassú, majd, az edzettség növekedésével, egyre tempósabb séta vagy nordic walking kifejezetten ajánlott az egészség megőrzése vagy újra visszanyerése szempontjából, és szerintem remek, hogy erre egy gyönyörű ösvényen, a természet közelségében kínálkozik lehetőség. 

A legrövidebb útvonal 2,7, a közepes 4,4, míg a leghosszabb 7,1 km hosszú. Tatyi és én is imádunk sétálni, így a leghosszabb távra esett a választásom egyik este munka után. Szerencsére a tópart és a fenyves is árnyékos, homokos a talaj, csak egy rövid szakaszon kell aszfalton haladni, szóval kutyával ideális terep. Bár ebben a melegben mégis a korai és a késői órák a legalkalmasabbak hosszabb sétákra, ráadásul a veresi naplementék igazán gyönyörűek, kár lenne kihagyni az élményt. 

Ivacs vasútállomástól indulva, a tóparton, a szobor előtt kihelyezett pulzusmérő ponton kezdtük a sétát, majd az Ivacsi-tavat megkerülve fűzfák árnyékában ballagtunk. Éppen egy hosszabb sátorozós túrára készülünk, ezért kíváncsi voltam, vajon mennyire vagyunk jó formában, úgyhogy szorgalmasan mértem a pulzusomat és szakaszonként az időnket is. Ez jó viszonyítási alap lesz a későbbiekben, hogy nyomon tudjam követni az edzésünk eredményességét. A kicsivel több, mint hét kilométer alatt 5 pulzusmérő ponton kellett feljegyezni az adatokat, ebből az első az indulásnál, a nyugalmi pulzus volt. Alapvetően alacsony a pulzusom, ezért amikor a második ponthoz értem, és még mindig nem értem el a tréningzónát, begyorsítottam egy kicsit, és végül egészen gyors sétával sikerült feltornáznom az értéket. Mondjuk így az ajánlott 107 perces menetidő helyett nagyjából egy óra alatt tettük meg a kört, jóval gyorsabb sétával, mint amit megszoktunk. Ennek eredményeképp “éreztem az edzést”, ráadásul Tatyi is jobban elfáradt, mint egy sima esti andalgástól. 

A második mérés után tehát már nem volt annyi időm nézelődni, de a zöldben, nádasok mellett, fák alatt sétálva nagyon kellemes környezetben lépdeltünk. A Malom-tó kis hídjáról bekukucskáltunk a strandra, majd egy rövid, forgalmasabb szakaszt követően ismét a víz mellett folytattuk az utunkat. Talán ez a tórendszer legszebb része, ahol a nádasban vízimadarak és szitakötők élnek, a víztükörre benyúló fák és a vadregényes környezet pedig feledteti velünk, hogy egy nyüzsgő kisvárosban sétálunk. A vasútállomáshoz visszaérve a sínek alatt kell átkelni, hogy a Pamut-tavat is megkerülhessük. A fenyves kapujában kellemes, árnyékos parkot alakítottak ki, ahol a két tavat összekötő patakon apró fahíd ível át. Az inspiráció a japán kertépítészet. A Tokióban született, de több mint 30 éven át Veresegyházon alkotó Mitsui Sen Izumi szobrai díszítik a területet. A parkot elhagyva, a tótól kissé eltávolodva, illatos fenyves erdőben vezet az út, majd a szépen gondozott tóparton térhetünk vissza a kiindulási pontra. 

Menet közben láttuk, hogy a parton tai-chi edzés folyik, de találkoztunk más kutyásokkal, futókkal, gyaloglókkal és nordic walkingosokkal is. Látszik, hogy a kezdeményezés jó fogadtatásra talált. Remélem, hogy egyre többen fogják kipróbálni az új túraösvényt, és ezzel – szó szerint – elindulnak az egészséges életmód felé vezető úton. Ezen kívül pedig külön örülök, hogy láthatólag sokan a kutyájuk társaságában teszik ezt!

Mi biztosan gyakori látogatói leszünk az ösvénynek, és rendszeresen fogom mérni és rögzíteni az eredményeinket, egyfajta edzettségi mutatóként. Ráadásul két remek hosszabb gyalogtúra is indul a közelből, az egyik közel 20 km-es körön a Fóti Somlyó lepkékben és ritka növényekben gazdag, gyönyörű panorámával rendelkező csúcsát érhetjük el, míg a II. pulzusmérőponttól nem messze, a fenyves mellett a zöld sáv jelzést követve a mogyoródi Szent László kápolna kilátóhoz túrázhatunk – oda-vissza kb. 22 km.   

Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...