Nem agarad van? Akkor is kipróbálhatod az agárpályát!

Ha eddig azt gondoltuk, hogy az agárpálya kizárólag az agarak számára áll nyitva, akkor nagyon tévedünk. Egy elhivatott magyar gazdikból álló csapat évek óta szervezi a sport lehetőséget az egyéb fajtájú és keverék ebeknek is. Aki nem csak a háztömb körül szeretné lefárasztani kedvencét, annak ajánljuk ezt a kitűnő kezdeményezést, a Lelkes Csapatot és a számos kutyás sportolási lehetőségeiket.

 

A kezdetekkor a kis csapat főként bedlington terrierekből állt össze. Mikor az agaras coursing-ok elindultak, a csapat kíváncsiságból meglátogatta az első versenyeket, itt lehetőségük is nyílt, hogy kipróbálhassák a kihívásokkal teli, számukra teljesen idegen pályát. Ez az élmény végleges elhatározásra jutatta a gazdikat, és elkezdődött a szervezkedés. Megalakult a Vattagár SC, majd később már Lelkes Edzőklub néven lettek ismertek.

Mindenki megtalálhatja a kutyájának legjobb sportot

A csapat fő tevékenysége az agárpályás edzések és versenyek, havi 1-2 alkalommal szerveznek ilyeneket, mindig kiegészítve az rendezvényt a kezdők felkészítésével. Ehhez kapcsolódik az úgynevezett „nyúlpecázás„, ami otthon is gyakorolható. Szintén agaras sport a coursing, kiváló szórakozás a kutyáknak és szintén remek edzésforma. „Kondi Show” rendezvényeiken pedig sok más sport ágazatot is megismerhetünk, mint a futópad, a falmászás, a távol- vagy a magasugrás.

Milyen más fajtájú vagy keverék kutyák alkalmasak a vágtára?

A tapasztalatok szerint a terrierek és ennek keverékei állnak legközelebb ahhoz, amit ez a sport megkíván. A versenyeken megfordult már foxterrier, ír terrier, amerikai staffordshire terrier, pitbull terrier, west highland terrier, yorkshire terrier és juck russel terrier, és számos vadászkutya is lelkesen rója a köröket.

– A terrierek néhány helyzetet sokkal jobban kezelnek elsőre, mint az agarak, a „faltörő kos” elvtől vezérelve sokkal jobban alkalmazkodnak a pályán és a versenyen felmerülő stresszhelyzetekhez, például a startbox indításhoz vagy a gép zajához, ami a nyulat húzza. – A vadászkutyák közül is sok fajta megállja a helyét, még akkor is, ha a vadászaton belül mindegyiküknek más-más a feladata, temperamentuma. A felhajtók, pl. a beagle, vagy a begyűjtök (szetterek) illetve az iránymutatók (vizslák), talán azért vannak kicsit hátrányosabb helyzetben, mert náluk nem a vad elejtése a cél, így az ez irányú motiváltságuk nem olyan „súlyos”.

– A pásztorkutyák hozzáállása kicsit más, ők nem igazán domborítanak ezen a téren. Jó munkakutya révén szívesen végig csinálják a pályát, de inkább csak a gazdi kedvéért, mintsem a felszított ösztönhőmérsékletük miatt. Ettől függetlenül bármelyikük igen lelkesen kergeti a nyuszit, ha éppen arról van szó.

– A munkakutyák közül néhányan fantasztikusan szoktak szerepelni.

Csak lelkesedés kell két- és négylábon

Itt nem számít a fajta, csak hogy motiváltak, lelkesek, sportosak legyünk. Garantált az összetartó közösség, az egészséges életmód, gazdinak és kutyának egyaránt. Szívesen látnak bárkit, akinek kedve támad kipróbálni ezt a fajta „őrültséget”, de épp nem agara van. Ekkor talán olyan arcát is megpillanthatjuk, ami rejtett ősi mélységekből tekint ránk.

 

 

 

Ezeket is ajánljuk:

Az üldöző-rögeszmés kutyákra sok veszély leselkedik – így előzheted meg a bajt

A Vizsla Túra mellett most már itt a Vizslakalandorok is

Mantrailing – sport, munka, hőstett

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: Sós Edit Photography

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...