Mentett kutya? Így segíts mentett kutyádnak a beilleszkedésben!

Hogyan segíts mentett kutyádnak a beilleszkedésben?

5 tanács, amellyel segíthetsz neki megszokni és élvezni új életét.

Sajnos sok mentett kutya azért kerül vissza a menhelyre, mert a leendő gazdik nem adnak elég időt arra, hogy a kutyus megszokja az új körülményeket, és nem úgy viselkedik, ahogy azt a gazdik elvárnák tőle.

Gondolj csak bele: neked ő a kiválasztott kutyus, akit a meglévő életkörülményeidbe szeretnél beilleszteni. Ez teljesen természetes, általában elvárjuk, hogy az új jövevény alkalmazkodjon. A kutyák nagyon jók az alkalmazkodásban, abban, hogy a kedvedre tegyenek és keressék, hogy mivel tehetnének téged boldoggá. De könyörgöm, adj neki egy kis időt, hogy kiismerjen, hiszen neki te lehet, hogy már a sokadik ember vagy az életében, és idő kell neki, hogy megbízzon benned!

Lássuk tehát, mit tehetünk, hogy erősítsük a kapcsolatot!

A mentett kutyusok nagy része valamilyen szempontból szerencsétlen körülmények közül került menhelyre. Lehet, hogy a családja lemondott róla, de az is, hogy rossz körülmények közül mentették meg. Lehet, hogy az utcán élt vagy bántották, láncon tartották. Minden örökbefogadott kutya mögött van egy sztori, amely lelki és fizikai sebeket okozott neki.

Ismerd meg kutyádat!

Próbáld megismerni és megérteni, és ennek tükrében közeledj felé. Ha kóborolt, akkor szinte biztos, hogy bizalmatlan az idegenekkel. Ha szaporítótól jött, valószínűleg nem szobatiszta. Fontos, hogy az első pillanattól kezdve kommunikálj vele, beszélj hozzá. A kutyák nem csak a parancsszavakat értik. A hanghordozásunk, a hangszínünk és később maguk a szavak is információval bírnak számukra. Sok kutya kiszűri a beszédünkből a számukra jelentéssel bíró szavakat (vacsora, séta stb.) és így akkor is „jól viselkednek”, ha egyáltalán nem kapnak parancsot. A beszéd ráadásul megnyugtató hatással van az új jövevényre, segít, hogy megszokjon téged. Elképzelhető, hogy eleinte félénk lesz a kutyus, és nem fogja hagyni, hogy megérintsd. Fontos, hogy tartsd tiszteletben a személyes terét és csak lassan, az ő tempójában közeledj hozzá! Addig is, amíg a fizikai kapcsolat nem alakul ki közöttetek, a beszélgetéssel kapcsolatban maradhattok.

Kutyaiskola

Ami szerintünk és a szakértők szerint is nagyon fontos, az a kutyaiskola, vagy ha kölyköt fogadsz be, a kutyaovi! Itt szabályozott körülmények között, profiktól tanulhattok, fejleszthetitek a kommunikációt és megismerhetitek egymást. A tréner – és kérjük, ha teheted, olyan helyre menjetek, ahol erőszakmentesen, kedvesen de következetesen állnak hozzátok – pedig folyamatosan segít, hogyan tudtok együtt tovább fejlődni. Az alapfokú engedelmes tréning után aztán meglátjátok, hogy esetleg továbbtanulnátok-e: őrző-védő, haladó engedelmes, agility, nyomkövetés – csupa-csupa kaland, ahol mindketten jól érezhetitek magatokat és kutyád is kiélheti az ösztöneit.

Pozitív megerősítés

Egyértelmű, hogy egy traumán átesett, félénk, bizalmatlan kutya esetében az erőszakos, büntetésen alapuló „kiképzési módszerek” nagyon károsak lehetnek (igazából minden kutya esetében az…). Törekedj a pozitív megerősítésre, ha valamit jól csinál, dicsérd meg (simogatással, kedves szavakkal, falattal). Ha nem tetszik, amit látsz, szintén kifejezheted a nemtetszésedet, de ne alkalmazz fizikai büntetést! Figyeld meg a kutyád viselkedését, és ha úgy érzed, nem boldogulsz, kérd a tréneretek segítségét.

Szabadidő

A folyamatos tanulás és a kutyaiskolai foglalkozások mind remek mentális feladatok neked és a kutyának is. Emellett fontos a megfelelő fizikai igénybevétel: séta, sport, kirándulások, edzés – ez mind azon múlik, hogy mire vagytok képesek együtt. Lehet, hogy kezdetben az utcára sem tudtok kimenni, mert annyira fél vagy egyáltalán nem szokott pórázhoz, de pár hét és ez változni fog. Addig is fontos viszont, hogy a mentális igénybevételt mozgással vezessétek le: labdázzatok, fogócskázzatok, sétáljatok a lakásban, bármi, csak legyen meg a lehetősége kiengedni és mozogni. A mozgás endorfint szabadít fel, segít levezetni a stresszt és elfáraszt, ami nagyon hasznos egy új élethelyzetben.

Türelem

Végül, de nem utolsó sorban, ha mindezt és még sokkal többet megteszel azért, hogy kutyád jól érezze magát és sikerüljön beilleszkednie az életedbe, fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy ez nem biztos, hogy zökkenőmentesen és egyik napról a másikra bekövetkezik. Légy türelmes! Ha megtorpan a fejlődés, vagy úgy érzed, zsákutcába kerültetek, kérj külső segítséget! Sokszor túlságosan belekeveredünk egy problémába, és úgy érezzük, hogy nincs belőle kiút – ilyenkor lehet, hogy csak új perspektívára van szükség és ehhez a legjobb, ha megkérdezel valakit, aki ismer titeket és rálát a helyzetetekre. Ez lehet a tréner, az edzőtök vagy egy másik gazdi a parkból. Hidd el, hogy a befektetett munka és energia meghozza a gyümölcsét, és a kezdeti nehézségek és összecsiszolódási időszak után egy teljes, boldog, közös élet vár rátok!

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark, Positively.com; Indexkép: pexels.com

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...