Saját KB bal
Saját KB jobb
Man sitting in his office at his desk with his dog

Kutyások kontra kutyátlanok: van, amiben mindkét tábor egyetért

A stresszcsökkentés négylábú mesterei a munkahelyeken is tabukat döntögetnek.

Egyre több gazdi gondolja úgy: szeretne minél kevesebb időt kedvenc négylábúja nélkül tölteni, és ha lehetősége nyílik rá, magával viszi a munkahelyére is. Azok a kollégák, akik nem tartanak háziállatot, talán idegenkednek ettől és számos sztereotípia él a fejükben. Ám mint az a Purina Magyarország szeptemberi reprezentatív kutatásából kiderült: egy négylábú jelenléte az irodában még a kutyátlanok jelentős része szerint is csökkenti a munkahelyi stresszt, növeli a motivációt és javítja a munkatársak közötti kapcsolatot és kommunikációt.

Aki nem járt még kutyabarát irodában, talán el sem tudja képzelni, milyen hatással lehetnek az állatok a hangulatra és munkamorálra. A 18-39 éves korosztály 54 százaléka véli úgy, hogy az irodai kutyák révén barátságosabbá válik a munkahelyi légkör, nem beszélve arról, hogy 51 százalékuk szerint a mindennapi hajtásban a kis kedvencek stresszoldóként segítik a jó közérzet megőrzését – mutat rá a Purina Magyarország friss kutatása. A nagyobb motiváció és a kollégák közötti ideális kommunikáció szintén a kutyabarát munkahely előnyei közé sorolható: az említett korosztályban a magyarok 44-44 százaléka látja úgy, a négylábúak ezekben is kiválóan teljesítenek, így téve hatékonyabbá a munkával töltött időt.

purina2

Ez is számít, kit választanak

Egy kutyatartónak mindenképp szimpatikusabb egy munkahely, ha hozzá hasonló állatbarátokkal lehet körülvéve. A kutatás szerint jelenleg a 18-65 éves lakosság tekintetében minden 9. irodai munkavállaló dolgozik olyan helyen, ahová magával viheti házi kedvencét. Pedig amennyiben munkáltatója engedélyezné, mintegy 48 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel! A 18-39 éves korosztály számára a munkahelyválasztás során is kritérium, hogy kutyáját nap mint nap otthon kell-e hagynia, vagy az vele tarthat az irodába: ha két, közel hasonló feltételeket kínáló pozíció közül kellene választaniuk, a megkérdezettek 16 százaléka esetében a kutyabarát munkahely fontos szempont lenne a döntés során.

Mindez persze nem csak a kutyusoknak és a gazdiknak fontos, hanem a munkaadók számára is mérhető üzleti előnyöket tartogat. A boldog munkatársak sikeresebbek a munkavégzésben, ha nem azon kell aggódniuk, négylábú kedvencük épp mit csinál nélkülük. 61 százalékuk úgy véli, háziállata jelenlétében nem csak hatékonyabban dolgozik, de 56 százalékuk szerint bűntudatot sem kell éreznie, így teljes nyugalommal és odafigyeléssel végezheti a feladatát.

purina2
purina1

Az állati jó munkahelyekért

A kutyák nem csak otthon lehetnek a társaink – véli dr. Márton Kinga, a Purina Magyarország állatorvosa. A Pets at Work program célja, hogy a kutyabarát munkahely legyen az általános, és ne a különleges, és minél többen megtapasztalhassák az élményt, melyet egy négylábú kedvenccel együtt töltött munkanap tartogat. Erre is szeretnék felhívni a figyelmet az október 4-i állatok világnapja kapcsán, arra ösztönözve az állattulajdonosokat és a munkahelyeket, hogy közös együttműködéssel elinduljanak ezen az úton.

A 18-65 éves magyarországi lakosok körében végzett reprezentatív 1000 fős kutatást az NRC készítette 2022 szeptemberében a Purina Magyarország megbízásából.

A Purináról

A Nestlé Purina PetCare Europe-nál hisszük, hogy a kisállatok és az emberek együtt teljesebb életet élnek, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megfelelő táplálással és gondozással segítsük a házi kedvencek hosszabb, boldogabb és egészségesebb életét. A Purina több mint 125 éve egyik meghatározó innovatív gyártója a tápláló és ízletes kutya- és macskaeledeleknek, amelyek a legszigorúbb minőségi és biztonsági szabványok és ajánlások szerint készülnek. A Purina kisállatok iránti szenvedélye túlmutat a táplálás fejlesztésén: 2016-ban a Purina PetCare Europe elindította a 10 Purina Commitments kötelezettségvállalást, hogy pozitív hatást gyakoroljon a háziállatokra és a társadalomra, ideértve a kisállatok örökbefogadását és a kutyabarát munkahelyek népszerűsítését.

További információkért látogasson el a Purina weboldalára: www.purina.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...