Saját KB bal
Saját KB jobb

Egészséges kutyát altattak el, hogy a gazdájával együtt nyugodhasson

A felelős állattartás része az is, hogy gondoskodjunk kutyánkról, ha velünk történik valami. Nem kellemes gondolat, mégis döntést kell hoznunk arról, mi legyen kedvencünkkel, ha mi már nem leszünk. Számos alternatíva kínálkozik, a Virginia államban történt eset azonban megosztja a kutyás társadalmat.

A gazdi úgy rendelkezett, hogy halála esetén a kutyáját altassák el, hamvasszák el, majd vele együtt helyezzék örök nyugalomra. Virginia államban a házikedvencek jogilag tulajdonnak minősülnek, ezért a tulajdonosoknak törvényes lehetőségük van így dönteni. A gazdi halála után az állatról gondoskodó menhely alkalmazottai megpróbálták meggyőzni a tulajdonos jogi képviselőjét arról, hogy Emmát, az egyébként teljesen egészséges si-tzut, hagyják életben. Sajnos minden érv ellenére Emmát, a gazdája végakarata értelmében a helyi állatorvoshoz vitték és elaltatták.

Az Amerikai Egyesült Államok bizonyos államaiban a házikedvenceket tulajdonnak minősítik, tehát ugyanúgy adhatók-vehetők, kezelhetők, mint egy vagyontárgy. Ezzel szemben más államokban és például hazánkban is, a kutyákat, macskákat és lovakat bizonyos jogok illetik meg, például az élethez és a méltányos bánásmódhoz való jogok. Virginia Állam az állatoknak nem ad jogokat, ezért ott törvényesen végrehajtható egy egészséges állat eutanáziája, bár sok állatorvos ezt nem vállalja. Törvényellenes viszont állati maradványokat emberek számára fenntartott temetőben eltemetni, kivéve egyes magánfenntartású sírkertekben. Arról nem szól a hír, hogy az asszonyt végül sikerült-e kérésének megfelelően örök nyugalomra helyezni, viszont széles körben felháborodást váltott ki maga az ötlet és az eljárás.

Érdekes morális és jogi kérdéseket is felvet az eset: többen úgy vélekednek, hogy ha valaki együtt szeretne nyugodni kedvencével, arra lehetőséget kellene biztosítani, de csak az állat természetes halálát követően, míg mások szerint jobb döntés az eutanázia, mintha az árván hagyott kedvenc menhelyre kerül.

Ti mit gondoltok erről a kérdésről?

 

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás: The Bark; Indexkép: Jenya Kushnir/flickr

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...