A leghatékonyabb út a szobatisztasághoz

Egy kiskutya érkezése a családba mindig nagy öröm, de azonnal fel is adja az első leckét a szobatisztaságra nevelése. Sok módszert és javaslatot hallunk és olvasunk a tuti módszerekről, gyakran téves és káros instrukciókat is kapunk, melyekkel csak felesleges stressznek tesszük ki a kölyköt. Hosszú évekig nyomták kiskutyák orrát a saját ürülékükbe, mert ezt tartották a leghatásosabb nevelési módszernek.  Ma már tudjuk, hogy ez nem helyes, sőt! A témáról Karay Zoltán szakértőnket kérdeztük, aki egészen új megvilágításba helyezi ezt a témát és abban is segít, hogy mit tegyünk, és mit ne tegyünk a bepisilős időszak alatt.

A szobatisztasággal kapcsolatban ki kell emelni, hogy a kutyák alapvetően szobatiszták és ez már a születésüktől fogva az ösztöneikbe van kódolva. Ha megfigyelünk egy almot, akkor jól látható, hogy a kölykök után az anyjuk takarít, ugyanis náluk nem természetes dolog a saját helyükre piszkítani.

Ha ebből a tényből indulunk ki, akkor a kutyánkat nem is kell megtanítani a szobatisztaságra, előbb-utóbb magától válik azzá, legfeljebb segítséggel egy kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot.

Elég gyakori hiba, hogy amikor a lakásban találkozunk kedvencünk ürülékével, akkor azon nyomban magunkhoz hívjuk, és jól megdorgáljuk érte, esetenként belenyomjuk az orrát. Nem szabad elfelejteni, hogy a kutya nem logikusan gondolkodik, hanem egyszerűen csak reagál a környezetére, éppen ezért nem tudja összekötni a székletét a szidással. Persze úgy néz ki, mintha elszégyellné magát, de ez a leszidásra való reagálása, nem pedig a bepiszkítás miatti szidás megértése. Éppen ezért utólag kár bármit is tenni, csak csendben szedjük fel és fertőtlenítsünk. Ám ha épp a dolga elvégzése közben kapjuk rajta, akkor viszont mindenképp le kell szidni érte, ugyanis így fogja összekötni a tiltást, az adott cselekvéssel.

kutyabarat kutyabarát

A szobatisztaságra való szoktatást megkönnyíthetjük, ha a kölyköt minden evés, ivás, játék és alvás után kiviszünk a szabadba, még akkor is, ha nem csinál semmit. Előbb-utóbb a szagok és az ösztöne előhozza belőle a dolgai elvégzését. Eközben dicsérhetjük, becézhetjük, a lényeg, hogy felszabadult állapotban legyen. A szobatisztasággal kapcsolatban nagyon türelmesnek kell lennünk, ugyanis ha mindent jól csinálunk, akkor legfeljebb 4-5 hónapos korukra megtanulják.

Ha idősebb kutyánál áll fent ez a probléma, akkor nagy valószínűséggel szeparációs szorongással állunk szemben, vagy előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi problémája van. Ha a szeparációs szorongást kizártuk, akkor mindenképp fel kell keresni az állatorvost.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.  

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...