Saját KB bal
Saját KB jobb

Valóban fennállna a kutyahús-fogyasztás veszélye az Egyesült Királyságban?

A fenti kérdés sokak fejében megfogalmazódott az elmúlt napokban, amikor brit politikusok szorgalmazni kezdték a kutyahús fogyasztás betiltásának törvénybeli rögzítését.

S bár a kezdeményezés elsőre támogatandónak tűnik, az ott élők úgy érzik, ez csak egy elterelő hadművelet a Brexit miatt, amelynek mikéntjére a mai napig nincs elfogadott terv. Feltételezésüket erősíti az a tény is, hogy az Egyesült Királyságban nincs rögzített eset, miszerint bárki, bárhol, bármikor kutyahúsból készült ételt készített, vagy evett. Az embereknek látszólag eszük ágában sincs kutyahúst fogyasztani, kultúrájukkal is ellentmondásos volna, ha a háziállatként tartott ebekre ilyen szemmel néznének. Miért volna tehát szükség egy ilyen törvényre, ha már a kutyahússal történő kereskedelem is tilos?

Egyelőre nem tudni, milyen indok húzódik a háttérben, viszont önmagában üdvözlendő tény, hogy a döntéshozók foglalkoznak egy ilyen témával. Még akkor is, ha ez most szükségtelennek tűnik, lévén, hogy az Egyesült Királyságban magától értetődő ténynek veszik, hogy Buksi családtag, és nem a vacsora alapanyaga. Vannak azonban országok, sőt, kontinensek, ahol éppen akkor néznének ránk ferde szemmel, ha hangot adnánk nemtetszésünknek azokkal szemben, akik rendszeresen fogyasztanak kutyahúst.

kutyabarat kutyabarát

Ilyen például Ázsia (Korea, Vietnám és a Fülöp-szigetek), ahol egyes felmérések szerint másodpercenként megölnek egy kutyát, ami ott a táplálék egy elfogadott forrása. Afrikában sem idegenkednek a kutyák húsától, ott állítólag Nigéria számít a legnagyobb felvásárlónak. Észak-Amerika 44 államában pedig nem tiltják ugyan a kutyahúsfogyasztását, de nincs is rá példa (bár néhány esetet azért rögzítettek), míg Európán belül Svájc és Lengyelország került a híradásokba kutyahússal való kereskedés miatt. Előbbiben 2015-ben, egy nagy port kavart ügy kapcsán fogadtatták el a tiltó törvényt.

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sbs.com

Kép: Pexels, Dateline

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...