Saját KB bal
Saját KB jobb

Rémhír terjed a neten: valóban autista lesz a kutyánk a kötelező védőoltásoktól?

Mielőtt még bárki megijedne, a válasz: egyértelműen nem! Semmilyen tudományos alapja nincsen annak a teóriának, amely azzal riogatja a gazdikat, hogy a kötelező és ajánlott védőoltások mellékhatásaként autizmus alakulhat ki a kutyáknál.

Az, hogy kutyáknál létezik-e autizmus spektrumzavar, egyelőre még a tudományos kutatások területe. 1996 óta kutatják a kutyák autizmus jellegű viselkedési mintáit. A feltételezés igazolásához legközelebb 2015-ben jutottak. Egy kutatás során bull terriereken végeztek vizsgálatokat, ahol a kutyák farok-kergető viselkedését elemezték abból a szempontból, hogy vajon ez a kutyák autizmusának egyik tünete-e. (Az autizmus spektrumzavar egyik tünete a kényszeres, ismétlődő cselekvések végzése). 55 farok-kergető és 77 nem kergető kutyát vizsgáltak különböző szempontok szerint, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez a viselkedés, amennyiben fóbiákkal és más egyéb viselkedési képekkel párosul, lehet az autizmus jele is (Moon-Fanelli et al. 2011). Fontos megjegyezni, hogy ez egy feltételezés, amely további kutatást igényel, ezért tudományosan egyelőre nincs bizonyítva, hogy létezne a kutyák esetében is autizmus spektrumzavar.

kutyabarat kutyabarát

Ami viszont bizonyítottan létezik, az az álhírek terjedése az interneten. Sajnos hazánkat is elérte az oltásellenes “mozgalom”, amely annak is köszönheti létét, hogy sokan elhiszik és megosztják áltudományos, megbízhatatlan oldalak szenzációhajhász cikkeit és tartalmait. Hiába a tudományos cáfolat, ezek az álhírek terjednek és beépülnek a köztudatba. Az Amerikai Egyesült Államokban odáig fokozódott a probléma, hogy ma már 14 államban újra felütötte a fejét a kanyaró, amelyet a védőoltásoknak hála, a XX. században már elfeledett betegségnek tartottak. Az oltásellenes csoportok azonban elterjesztették a hírt, hogy a kanyaró elleni védőoltástól autizmus alakul ki, ezért sok szülő megtagadta az oltást. Ennek köszönhetően, ma az Egyesült Államokban gyermekek betegednek és halnak meg egy olyan kórban, amely ellen van védőoltás.

kutyabarat kutyabrát

Az oltásellenes csoportok most a kutyás gazdikat vették célba, és ennek eredményeképp az amúgy is alacsony vakcinázottságú Egyesült Államokban egyre több gazdi mond nemet az oltásokra, egy egyelőre nem is bizonyítottan létező szindrómától való félelmében. Az egyik Egyesült Királyság-beli rádióműsorban foglalkoztak a kérdéssel, és akkora visszhangja volt a hírnek, hogy a Brit Állatorvosi Egyesület (British Veterinary Association) hivatalos közleményt adott ki, amelyben cáfolják a feltevést, ezzel próbálva elejét venni egy esetleges járvány kialakulásának.

Persze a félinformációk sajnos könnyebben terjednek, mint a tudományos tények, és hiába ad ki közleményt az összes hivatalos szerv, hiába a háziorvosok, állatorvosok és egészségügyi szakemberek munkája, ha az emberek előbb hisznek egy interneten keringő álhírnek, mint a tudományos tényeknek. Hazánkban is vannak, akik ellenzik a kötelező védőoltásokat, de szerencsére nálunk ez nem opcionális kérdés. Mind a humán, mind az állategészségügyben fontos, hogy a teljes népesség/populáció védelme érdekében lehetőség szerint törekedjünk a járványok elkerülésére. Ennek leghatékonyabb módja a vakcinázás, mivel így fel sem ütheti a fejét a kórokozó. Hazánk élen jár a veszettség elleni védekezésben, mivel ez az oltás minden kutyának kötelező! Ahogy a tudatos kutyatartás teret hódít, úgy a kombinált védőoltásokra is növekszik az igény, elterjedőben van a szívférgesség elleni vakcinázás is. A védőoltások akkor hatékonyak, ha a teljes népesség/állomány közel 100%-át lefedik. Ha sokan megtagadják az oltásokat, akkor a fertőző ágensek elszaporodhatnak és új megbetegedéseket okozhatnak. Kegyetlenül hangzik, de még ha léteznek a védőoltásoknak mellékhatásai is, akkor is elenyészőek egy esetleges járvány kockázatával szemben. Ezért fontos, hogy járjunk utána pontosan a kutyánk egészségét érintő kérdéseknek. Minden esetben, ha kérdésünk merülne fel egy kezelés, vagy védőoltás mellékhatásaival kapcsolatban, konzultáljunk állatorvosunkkal, aki pontosan tudja ismertetni a hatásokat, kockázatokat és esetleges mellékhatásokat.

Bujdosó-SzalayAdél

(Kutyabarát.hu)

Forrás:  https://www.nytimes.com/2018/04/27/world/europe/britain-dogs-autism-vaccine.html
https://veterinaryrecord.bmj.com/content/182/18/501.2
https://www.petmd.com/dog/behavior/can-dogs-have-autism
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...