A kutya nevelésének 4 alapvető és legfontosabb része

A kutyák nevelését hajlamosak vagyunk túlgondolni, hiszen látszólag olyan sok mindenre kell odafigyelni és rengeteg szabályt kell betartani. Ez szerencsére nem egészen így van. Ahhoz, hogy egy kutya a családon belül kiegyensúlyozott legyen, olyan alapvető tényezőt kell szem előtt tartani, melyet Karay Zoltán, problémás kutyákkal foglalkozó tréner 4 egyszerű, átlátható és jól érthető pontba szedett össze.

1. Az első helyen a megfelelő sétáltatás áll, ugyanis a kutyáknak ez egy elengedhetetlen szükséglete. Biztos felmerül benned a kérdés, hogy miért nem az étel a legfontosabb? Ha visszatekintünk az ősi ösztönökig, akkor megfigyelhetjük, hogy a kutyák elsőként vadásztak, majd csak ezután fogyasztották el az elejtett zsákmányt.  A vad űzése során végig sétáltak, futottak, így mentális és fizikai munkát is végeztek. A mai családi kutyáknak ez a fajta munka rendszerint kimarad az életéből, emiatt gyakran frusztráltak és ebből adódóan még agresszívek is lesznek. Minden nap szánj kedvenced sétáltatására időt, még akkor is, ha kertben tartod. A sétáltatásnak nem csak a szükségletek elvégzése és a kutya fizikai lefárasztása a célja, sokkal inkább a gazdával töltött idő, a környezet megismerése, továbbá a közös vándorlás. A sétáltatás persze csak abban az esetben hasznos, ha az tartalmaz mentális munkát is, azaz fegyelmezett láb melletti sétáltatást. Ha a sétáltatás alatt végig húzza a pórázt és csak arra mentek amerre ő akar, akkor az egyikőtök számára sem lesz előnyös. Ne felejtsd el az aranyszabályt, miszerint ha a séta megvan, akkor minden megvan.

2. A második helyen az etetés áll. Bármennyire is hihetetlen, de még a mai kutyákban is megtalálható az ösztön, miszerint meg kell dolgozniuk az élelemért. Ezt mi nem általában nem szoktuk szem előtt tartani és csak elhalmozzuk őket mindenféle finomsággal úgy, hogy ők ezért bármit is tennének. Az etetés ne csak abból álljon, hogy esténként lerakjuk elé az ételt, hanem igenis figyeljünk arra, hogy úgy érezze megdolgozott érte. Vacsora előtt vidd el kutyádat egy kiadós sétára, ezáltal máris jobban fog neki esni, mint eddig. Ne feledd, hogy mentálisan is még dolgoznia kell, ezért ahelyett, hogy csak úgy alanyi jogon odaadnád neki, ültesd le, majd várd el tőle, hogy addig nem nyúlhat hozzá, amíg erre parancsot nem adsz. Ha esetleg nem enné meg az összes ételt, akkor semmiképp se hagyd előtte a maradékot. Öt-tíz perc elteltével mindig vedd el, és csak a következő etetésnél kaphat újra.

3. A harmadik helyen a szeretet áll, ugyanis ez egy létfontosságú dolog ahhoz, hogy egy kutya biztonságban érezze magát, ugyanis szeretettel a bizalmat, fegyelemmel a tiszteletet vívjuk ki! A család minden egyes tagjának egyenlően kell viszonyulni a kutyához és persze egyenlően kell szeretniük is. Ez persze magától értetődő, de valójában nem az. A szeretetet kifejezhetjük babusgatással, simogatással, temérdek jutalomfalattal, de rengeteg más módon is. Például ilyen az együtt töltött idő, egy kellemes séta, esetleg egy közös játék. A lényeg, hogy megfelelő időzítéssel nyilvánítsd ki a szeretetedet, különben kedvenced nem fogja érteni a jó és a rossz viselkedése közötti különbséget. Mindig csak akkor jutalmazd, amikor nyugodt, megadó állapotban van és soha ne engedd, hogy a törődést kikövetelje tőled. A szeretet egy végtelenül jó eszköz a tökéletes kapcsolat teremtésére, de ugyanakkor, ha elherdáljuk a saját igényeink kielégítésére, akkor egy veszélyes fegyverré válik.

kutyabarát kutyabarat

4. És végül, de nem utolsó sorban a játék is fontos, mivel a kutyák meglehetősen játékos állatok, még egészen idős korukban is. Ha kedvenced mellett nincs egy fajtárs, akivel kedvére játszhatna, akkor erre mindenképp nagy hangsúlyt kell fektetni. Minden kutyához, fajtához más-más játszási mód áll közel, de talán az apportozás az, amit szinte minden kutya szeret. A játéknál fontos betartani néhány apró szabályt, hogy ez mindkettőtöknek élvezetet legyen. Nem szabad, hogy a kutya hívjon téged játszani, ugyanis ha eleget teszel neki, akkor az ő akarata érvényesül, ez pedig mint tudjuk nem szerencsés. A játékot neked kell elkezdeni és annak véget is vetni. Nem gyűjtögetheti, nem birtokolhatja, és nem rongálhatja meg a játékait. Amennyiben kéred tőle, azt készségesen át kell adnia neked, más szóval meg kell osztania veled.

Amennyiben a fentebb leírtakat következetesen betartod, rövid időn belül javulni fog kedvenceddel a kapcsolatod.

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.  

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...