Kutyahősök – Mancs

Mancs talán a legismertebb magyar mentőkutya. Nem hiszem, hogy van olyan ember, aki ne egyfajta büszkeséggel vegyes csodálattal gondolna a hősies teljesítményre, amellyel Mancs, a németjuhász mindannyiunk szívébe belopta magát.

 

Mancs élete során több száz emberéletet mentett meg, a világ számos országában járt mentőmisszión, pedig pályája nem indult zökkenőmentesen. Mancsot hat hónapos korában a németjuhászok körében gyakori betegséggel, diszpláziával diagnosztizálták, azaz a csontfej nem fejlődött megfelelően, emiatt a hátsó lábát nem tudta megfelelően használni. Gazdája egy házilag készített eszközzel kezelte a kiskutyát, aki szerencsére hamarosan meggyógyult.

Mancs a miskolci speciális mentők, a Spider Mentőcsoport kutyája lett, és kiképzését követően, gazdájával, Lehóczki Lászlóval számos bevetésen vett részt. Mancs a mentőkutyák között is kiemelkedett képességeivel: vízfelszín alatti holttestet is tudott jelezni, a romok alatt rekedt emberekről jelezni tudta, hogy életben vannak-e még vagy már meghaltak. Ez a képessége tette különösen alkalmasság Mancsot a földrengések utáni mentéseknél a túlélők eredményes keresésére.

kutyabarat kutyabarát kutya mancs

Mancs Salvadorban és Indiában is szolgált földrengések utáni mentéseknél, de az izmiti földrengés utáni mentésben is részt vett. Minden idők legsúlyosabb törökországi földrengése 17 000 halálos áldozatot követelt, közel 250 000 épület omlott össze vagy rongálódott meg. A katasztrófát követően 21 ország mentőcsapatai érkeztek a helyszínre, hogy a romok alatt rekedtek és a sebesültek mentését megkezdjék. Sok embert sikerült kimenteni, de az idő gyorsan telt, és több, mint 72 órával a rengések után már nagyon lecsökkentek az esélyek arra, hogy még élők kerülnek elő a törmelékek közül. A miskolci mentőcsapat és Mancs azonban nem adta fel, és 82 órával a rengések után megtalálták és kimentették a hároméves Hatira Kaplant.

A Mancs iránti szeretetet és elismerést jól példázza, hogy a hős mentőkutyának 2004-ben szobrot állítottak Miskolcon, ahova 2015-ben Hatira is ellátogatott. 2013-ban film is készült Mancs címmel, amely egy képzeletbeli mentőkutya életét mutatja be. Mancs 2006. október 22-én, tüdőgyulladásban halt meg.

kutyabarat kutyabarát mancs

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia

Képek: wikipedia, kutya.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...