Saját KB bal
Saját KB jobb

Úszni nem tudó kutyák, és a másodlagos fulladás veszélye

Ahogyan korábban már mi is megírtuk, az úszás nem a kutyák veleszületett képessége. Nem vehetjük tehát egyértelműnek, hogy sellőként vetik magukat egy vízbe vetett bot után, amivel aztán könnyűszerrel visszaúsznak a partra.

A legutóbbi eset, amiről hallottunk egy Sparky nevű merész Jack Russel-terrieré, akit a napokban gazdája mentett ki a tengerből, miután a pöttöm kutyus néhány hossz után elmerült a vízben. Az új-zélandi eb eszméletét vesztette, gazdájának azonnal szívmasszázst kellett alkalmaznia rajta. Miután Sparky felköhögte a lenyelt vizet, mellkasából nyugtalanító hangokat hallatott, ezért rögtön állatorvoshoz indultak, és milyen jól tették! Kiderült, hogy Sparky-nál másodlagos fulladás alakult ki, ami azt jelenti, hogy sós víz került a tüdejébe, és mivel a szervezete nem jutott elég oxigénhez, szívverése lelassult, és légzési nehézségek jelentkeztek nála. Ilyen esetekben a túlélési arány sajnos nem több 30%-nál.

kutyabarat kutyabarát

Szerencsére a történet vége happy end: órákig tartó küzdelem árán ugyan, de Sparky életét sikerült megmenteni. Gazdái, Suzy és Marshall Freer azonban szeretnék, ha esetükből minden kutyatulajdonos tanulna, és azt üzenik: figyeljünk az apró jelekre, és ha baj van, egy percig se késlekedjünk, forduljunk állatorvoshoz azonnal!

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.stuff.co.nz

Képek: Sparky : www.stuff.co.nz

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...