Kiegészítők, amelyek nélkül (nem) lehet élni – Kutyaparfüm

Kinek jutna eszébe parfümöt fújni kutyákra? – gondolhatod. A válasz pedig az, hogy többeknek, mint hinnéd. Nemrég belefutottunk a meglehetősen érdekes „Sexy Beast Canine Fragrance” nevű, kutyák részére gyártott illatanyag hirdetésébe, amit nem hagyhatunk szó nélkül.

 

A már nevében is meghökkentő Sexy Beast a bergamott, vanília, pézsma, mandarin, pacsuli és szerecsendió különleges keverékét egyesíti, és azzal az ígérettel került a boltok polcaira, hogy kellemes illata mellett egészségesen ragyogóvá és selymessé varázsolja a kutyák szőrét. De vajon minden mellékhatás nélkül teszi ezt?

kutyabarat kutyabarát parfüm

Az emberi parfümök használatát az állatorvosok nem javasolják. A kifejezetten kutyáknak készült, alkoholmentes parfümök kis dózisban azonban nem ártalmasak, ellenben óvatosan kell bánni velük. Nem alkalmazhatóak például a kutyák ivarszerve, szem és orrkörnyéke, valamint a szőr által nem borított felületeken. Ha a gazdi mindenképpen szükségesnek ítéli az illat használatát, fürdetés után javasolt az alkalmazás, amikor a kutyák bundája már egyébként is tiszta.

A negatívumokról sem szabad megfeledkezni: az erős illatok elfedik a feromonokat, megváltozhat kutyánk viselkedése. Mivel szaglásuk jóval kifinomultabb a mienknél, előfordulhat, hogy bizonyos illatok kellemetlen közérzetet okoznak nekik, ráadásul bőrük érzékenyen reagálhat. Arról nem is beszélve, hogy más állatok reakcióját is befolyásolja.

kutyabarat kutyabarát

Mindazoknak, akik a káros kemikáliákra hivatkozva elítélendőnek tartják a kutyaparfüm használatát, a Fresh márka olyan, bőrbarát (nem mellesleg díjnyertes) alapanyagokból készült dezodort dobott piacra, amely nem a kellemetlen szagok elfedésére hivatott, hanem a kiváltó okok kezelésére. Ártalmatlan alternatívák tehát léteznek. Te bevetnéd őket?

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: myanimals.com

Kép: HealthyPets.com

Indexkép: pixabay

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...