Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyáink egészséges táplálása – mi is az a BARF etetés, hogyan fogjunk hozzá és mit ne csináljunk?

A hazánkban is egyre felkapottabb nyersetetés, vagy más néven BARF, régi gyökerekre nyúlik vissza a kutyatáplálásban. Alapvetően a kutyák természetes táplálkozását veszi alapul, és erre építi fel a modern táplálkozástudományi elveknek megfelelően a diétát. Fontos megjegyezni, hogy a kutyák tisztán nyers hússal etetése nem megfelelő a kutyák számára, hiánybetegségeket és nagyon komoly egészségügyi problémákat okoz! A nyersetetés nem egyenlő a nyers hús etetésével! Mielőtt nyersetetésbe fognánk, olvassunk utána a szakirodalomnak, és ami a legfontosabb: mindenképpen konzultáljunk az állatorvosunkkal!

Mint több modern kutyatáplálási módszer, a nyersetetés is természetesebb, egészségesebb alternatívát kínál az előre gyártott, rengeteg adalékanyagot tartalmazó kutyaeledelekkel szemben. A BARF kifejezés egy rövidítés, az angol Bones and Raw Food, azaz csontok és nyers ételek szavak kezdőbetűiből. Ez a rövidítés azonban félrevezető lehet, mivel a fogalom nem csak nyers húsokat takar. Egy kiegyensúlyozottan összeállított BARF étrendben helyet kapnak zöldségek, gyümölcsök, belsőségek és egyéb kiegészítők is, megfelelő arányban kiegészítve csontos, porcos és színhússal.  

A BARF étrend kicsit hasonlít az emberek paleo étkezési rendszeréhez abban, hogy itt is a gyökerekhez nyúlnak vissza: hogyan táplálkoztak a kutyák évezredekkel ezelőtt a természetben? A kutya ragadozó, dögevő életmódot folytatott, tápláléka nagy részét belsőségek, csontos és porcos húsok és emésztett gyomortartalom tette ki. Ennek megfelelően fejlődött az emésztőrendszere, ezért ezek a táplálékok a megfelelőek a kutyák számára. Ellenérvként felmerülhet, hogy azóta már nagyon sok idő eltelt, és a kutyák alkalmazkodtak az ember által számukra nyújtott táplálékokhoz, a teljes értékű kutyaeledeleket pedig szintén komoly kutatások alapján fejlesztik.

kutyabarat kutyabarát kutya

Sok pozitív példát látunk egészséges, BARF-os kutyákra; a magyar kutyás közösségekben is sok gazdi sikerrel alkalmazza a módszert. Cikkünk célja nem a vita eldöntése, hiszen minden kutya más, más ételeket szeret, esetleg egészségügyi problémákkal küzd, ezért a gazdik felelőssége, hogy melyik étrendet követik. Nagyon fontos viszont, hogy bármelyik diétát kövessük, ne végezzünk félmunkát. A teljes értékű kutyaeledelek előre összeállított, kényelmes megoldást kínálnak a kutyák mindennapos etetésére: csak kinyitjuk a zacskót és kitesszük a megfelelő mennyiséget. Ezzel szemben egy BARF étrend elsőre rakétatudománynak tűnhet, érdemes tehát alaposan tanulmányozni az elméletet, mielőtt belevágnánk.

Ha BARF etetésbe fognánk, figyeljünk a változatosságra! Ahogy a természetben sem csak csontos hús jutott a kutyáknak napokon keresztül, úgy a nyersetetésben is figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a kutyánk tányérjára csont, színhús, belsőség valamint zöldségek és gyümölcsök. Bizonyos húsok nem alkalmasak nyers etetésre (például csak csirke farháttal etetni a kutyánkat nem csak, hogy nem BARF, de főleg nem egészséges, és komoly egészségügyi kockázata van!). Ne kezdjünk bele a nyersetetésbe megfelelő információk nélkül, vegyük a fáradságot és olvassunk utána, tájékozódjunk és tartsuk be az arányokra vonatkozó irányelveket.

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: http://www.kutyaegeszseg.hu/a-barf-nyers-etetes/
https://www.feol.hu/allatvilag/nyers-hus-kutya-barf-etrend-allatorvos-1843463/
Képek: @flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...