Saját KB bal
Saját KB jobb

Befogadtál egy mentett kutyát…

Elhatároztad, hogy magadhoz veszel egy mentett kutyát, hogy új esélyt adj neki a teljes, boldog életre? Meglátod, mindkettőtök élete gyökeresen meg fog változni, rengeteget tanultok majd egymástól, sok boldog pillanatot éltek majd át együtt, és sok szeretetet fogsz adni és kapni is. A harmonikus együttélésig azonban lehet, hogy nem minden lesz fenékig tejfel: a mentett kutyusok sokszor fizikai és mentális bántalmazáson estek át, esetleg rossz körülmények között, szeretetlenségben éltek, vagy elveszítették a gazdijukat. Ezért fontos, hogy készülj fel, mivel elképzelhető, hogy a következő jelenségeket fogod tapasztalni az új családtagodnál.

 

  1. Álmatlan éjszakák, késői lefekvés, kora hajnali kelés, rossz álmok: a rossz alvási szokások nem ritkák a mentett kutyák esetében, mivel sokuknál kimaradt a szocializációnak ez a szakasza.
  2. Szeparációs szorongás: mentett kutyusod még lehet, hogy sohasem élt át olyan kötődést, mint veled, és fél, hogy ha magára hagyod, talán soha többé nem jössz vissza…
  3. Félénkség, visszahúzódás és/vagy agresszió: ez nem neked szól! Kutyádat valószínűleg bántották a múltban. Légy türelmes, lépésről lépésre nyerd meg a bizalmát.
  4. Habzsolás vagy étvágytalanság: lehet, hogy sokszor éhezett a múltban, vagy meg kell szoknia téged és az új körülményeket, hogy enni tudjon,
  5. Birtoklási kényszer: féltékenyen, agresszívan lép fel, ha valaki a játékához, ételéhez vagy éppen hozzád közelít. Új társadnak lehet, hogy sosem volt még semmilyen személyes tulajdona, és meg akarja védeni ami fontos neki.
  6. Balesetek a házban, szobatisztaság hiánya: lehet, hogy mentett kutyusod még sosem élt lakásban. Légy vele türelmes, használj pozitív megerősítést!

kutya kutyabarat kutyabarát

A mentett kutyusok tanítása, hozzánk szoktatása sok időt és türelmet igényelhet, de a szeretet és a ragaszkodás, amit egy kutya adhat, megéri a fáradságot. Ha a fenti problémák valamelyikével szembesülsz, kérj nyugodtan segítséget képzett szakembertől vagy trénertől, hogy mielőbb megtanuld megérteni kutyádat, és tovább mélyülhessen a kapcsolatotok.

 

Bujdosó-Szalay Adél

Forrás: A Greyhound’s Journey @a_greyhounds_journey
Képek: @flickr Jody Trappe
Indexkép: @flickr Samarphita Photography

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...