Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezért ne használj soha emberi fogkrémet kutyád fogaira

Nemrég foglalkoztunk a rossz lehelet témájával, amit sok gazdi puszta kellemetlenségnek gondol, de olykor komoly okai és súlyos szövődményei lehetnek a jelenségnek. A fogápolás fontosságát kiegészítve most az emberi fogkrémekre is kitérünk: használatuk ugyanis akár halálos is lehet kutyáinkra nézve.

Egyszerű az információ, de sokan nincsenek vele tisztában: tilos akár egyszer is emberi fogkrémet használni kutyáink fogának ápolásához. Olyan összetevőket tartalmaznak, hogy akár egyetlen alkalom is elég lehet, hogy végzetes hibát kövessünk el.

Korábban már részletesen leírtuk, milyen okai és következményei lehetnek, ha nem foglalkozunk kedvencünk kellemetlen szájszagával, fogainak épségével. Erről bővebben itt tudtok olvasni.

A legnagyobb brit állatvédő szervezet, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) hívta fel a figyelmet arra, hogy a megfelelő fogápolási anyagok megválasztása elengedhetetlen, hogy kutyánkat biztonságban tudjuk. Ugyanis a legtöbb emberi fogkrém mesterséges édesítő szereket valamint fluoridot tartalmaz, ami mérgező hatású lehet az ebekre, azt pedig nem tudjuk megakadályozni, hogy lenyeljék, hiszen a reakció önkéntelen.

A legrosszabb kimenetel mind közül, ha a xilit van jelen bizonyos fogkrémekben, mert ez még komolyabb problémának bizonyulhat – gyakorlatilag halálhoz is vezethet, ha nem kap azonnali orvosi segítséget az állat. Ez pedig gyakran elmarad, hiszen nem is hozzuk összefüggésbe a rosszullétet és a fogkrém használatát.

– Nem csak a habzás és az erős íz fogja nagy valószínűséggel zavarni a kutyákat, de a lenyelése komoly veszélyt is jelent – figyelmeztet Caroline Allen, az RSPCA állatorvosi igazgatója. Szerencsére már kapható speciális, ebeknek készült fogkrém, így nincs szükség rá, hogy kockáztassunk.

A rágókák, különböző gyümölcsök és bizonyos játékok is segítenek a lepedék eltávolításában, a rendszeres állatorvosi vizsgálat pedig megoldja a fogkő problémákat.

 

További érdekes cikkek:

A kutya szájszaga, fogai állapota és testi egészsége között szoros összefüggés van

Így lesz ápolt és egészséges a kutyád szőre

5 ok, amiért kutyád büdi lehet

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror
Fotó: maxpixel(1), pixabay (2,3)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...