Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya szájszaga, fogai állapota és testi egészsége között szoros összefüggés van

Számos kutyatulajdonos még mindig nem tudja, hogy mennyire nagy jelentőséggel bír a rendszeres fogápolás kutyáinknál. Sokan mindennel megpróbálkoznak, hogy elejét vegyék a rossz szájszagnak, legyen az rágógumi vagy emberi fogkrém, de nem tudják, ami a legfontosabb: a szájszag nem a kutya életmódjával van összefüggésben, hanem fogai állapotával, ami más területeken is kihathat egészségére.

A korábbi, leggyakrabban használt módszerek között szerepeltek a leheletet frissítő – általában mentás rágófalatok és mindenki lecsukva tartotta a wc fedelét, hogy kedvencük ne lefetyelje ki a vizet belőle.

A legutóbbi, 2,000 kutyás közreműködésével készült brit felmérés (Lily’s Kitchen pet food via OnePoll.com) szerint a gazdik több mint fele gondolja úgy, hogy az eb szája erős szagú, de ugyanennyien azt is gondolják, hogy ha ilyen is, az teljesen normális a kutyák esetében. Pedig valójában sajnos egyik nagyon fontos előjele lehet a romló fogaknak – ennek ellenére a megkérdezettek egy ötöde aggódik emiatt.

10 válaszoló közül 6-an már megpróbálták ugyan felvenni a harcot a rossz lehelet ellen, és 50%-uk már használt rágófalatot a fogak állapotának javítására. Rodney Zasman, egyik kiemelt londoni állatorvos szerint a legtöbb gazdinak fogalma sincs, mennyire fontos lenne erre odafigyelni, és nem is tartanak a következményektől.

– A kutyák ilyen irányú, nem megfelelő gondozása fogászati komplikációkhoz vezethet, ilyen a foglepedék, az ínybetegségek, a tályog, amely mind együtt jár az étkezési nehézségekkel is. – nyilatkozza az állatorvos. – A fogakban megtelepedő baktériumok más helyeken is károkat tudnak okozni, például a vesékben, a májban és a szívben is. Ha még lehet rajta segíteni, hosszú és fájdalmas fogászati beavatkozásokra van szükség ilyenkor. Fel kell világosítanunk a tulajdonosokat, hogy törődjenek ezzel és biztosítsák, hogy kedvenceik a lehető legtovább tudjanak egészséges életet élni.  –

Míg sok gazdi azon igyekszik, hogy különböző ételekkel semlegesítse a szájszagot, amilyen a petrezselyem, a répa, az alma, vagy a különböző szájspray-k, nagyjából a tulajdonosok egyharmada nem tudta megmondani, hogy milyen gyakran kell a kutya fogát tisztítani, és 10 gazdiból mindössze egy vitte valaha is állatorvoshoz kedvencét a rossz leheletre hivatkozva. A legtöbben azt gondolják, hogy ez a jelenség a kutya táplálkozásával áll összefüggésben, nem pedig a fogak rossz állapotával.

Bár az ebeket az ember legjobb barátjaként tartják számon, mégis 10 gazdiból hárman arra hivatkoznak, hogy nem mindig szeretnek túl közel lenni kedvencükhöz a büdös leheletük miatt. A magabiztos 40% természetesen nem gondolja így, sőt, a pusziadás is mehet mindentől függetlenül.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a kutyatulajdonosok átlagosan kevesebb, mint 100 fontot költöttek kutyájuk fogászati higiéniájára, amióta hozzájuk került, ebből is látszik, hogy a gazdik alábecsülik a fogászati egészség fontosságát a többi fizikai állapothoz képest, valamint nem látják az összefüggéseket a fogak megbetegedése és egyéb betegségek között.

A gazdik fele sem nyilatkozta azt, hogy évente megnézeti kutyái fogait. Azok közül azonban, akik látják az összefüggéseket, 10-ből 6-an legalább valamilyen fogtisztító rágófalatot használnak. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a fogtisztítást már egészen korai kölyökkortól érdemes elkezdeni, hogy kedvencünk hozzászokjon, mert megelőzni a problémákat sokkal könnyebb, mint később kezelni és csökkenteni a kialakuló fájdalmat. Ráadásul a baktériumfertőzés az egész testet veszélyezteti.

Hogyan tudjuk felvenni a harcot a rossz lehelet ellen?

1. Rágófalatokkal

2. Speciális kutyafogkefével és fogkrémmel

3. Evés utáni fogtisztítással

4. A lepedék csökkentésére rágható játékokkal

5. Redszeres állatorvosi ellenőrzéssel

6. Akár emberi fogkefével

7. Alma etetéssel

8. Mentolos jutalomfalatokkal

9. Friss mentával az ételükben

10. Cukormentes vagy csökkentett cukor tartalmú étrenddel

11. Friss menta rágcsálásával

12. Csukjuk le a wc tetőt, hogy ne férjen hozzá a benne lévő vízhez

13. Húsfogyasztás csökkentésével

14. A száj körüli szőr visszavágásával

15. Fog-specialista meglátogatásával

16. Főtt petrezselyem etetésével

17. Szájspray alkalmazásával

18. Kutyarágóval

19. Nyers, nem szilánkosan törő csont rágcsálásával

20. Répa etetésével

 

Még több cikk:

Fogas kérdések – fogápolás a kutyáknál

Függőséget és viselkedési problémákat okozhatnak a jutalomfalatok

Szájnyalogatás? Sokkal több van mögötte

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és kezdőfotó: independent
Fotók: maxpixel (1) wikimedia (3)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...