7 dolog, amit egy jó menhely tesz a kutyákért

Minden kutyás portál kiemelt figyelmet szentel a menhelyek munkájának, hiszen nagyon kemény, embert próbáló feladatot vállalnak fel. Más emberek helyett veszik a felelősséget a vállukra és próbálják a legjobbat nyújtani azoknak az érző lényeknek, akik semmiről nem tehetnek. Íme, 7 ezek közül, amellyel megalapozzák a sikeres és körültekintő örökbefogadást.

 

1. Biztosítják az oltásokat és gyógyítanak

Az oltási programok garantálják, hogy az egészségesnek mondható ebek nem fognak semmilyen betegséget elkapni később sem, amik ellen véd az oltás, nem terjesztik tovább a fertőzéseket, mint a parvo, a szopornyica vagy a veszettség. A menhelyek olykor hatalmas orvosi tartozásokat halmoznak fel, de nem mondanak le egyetlen állat gyógyulásáról sem, ha arra van egy kis esély. Az elhagyott, gazdátlan vagy leadott kutyák sokszor nagyon komoly egészségügyi gondokkal küzdenek, amelyekkel együtt képtelenség őket örökbe adni.

2. Vállalják a mikrochipezést

Az új gazdinak már nem lesz gondja a kötelező mikrochip beültetésével, a menhely gondoskodik róla. Onnantól kezdve az eb azonosítható és nyomon követhető lesz, ami akár az életét is megmentheti.

3. Oktatást végeznek

Rengeteg menhelyvezető és önkéntes hatalmas szaktudással bír a kutyák terén, hiszen egész napjukat az ő ellátásukkal, megfigyelésükkel töltik. Egy menhelynek, aki fontosnak tartja és megengedheti magának, saját oktatási anyaga van, és akár előadásokat is tartanak különböző fontos témákban. Nem csak a menhelyre látogatók profitálhatnak ebből, de gyakran ellátogatnak oktatási intézményekbe is, hogy a fiataloknál érjenek el szemléletváltást.

4. Ők kezdik meg a lélek gyógyítási folyamatát

Nem minden kutyatulajdonos gazdi is egy személyben, így sajnos a legtöbb menhelyre bekerülő eb súlyos lelki traumákkal küzd – magára hagyták, elhanyagolták vagy kínozták őket. A menhely boxai nem tűnnek a legbarátságosabb helynek, ahol a mentális gyógyulási folyamat elkezdődhet, mégis sokszor inkább számít az emberi erő, mint a környezet. A menhelyi dolgozók kedvességgel, bizalomépítéssel és türelemmel képesek egy bezárkózott, szorongó, zaklatott vagy depressziós állatot is kihámozni a kagylójából, hogy elkezdjen nyitni egy új élet felé.

5. Elintézik az ivartalanítást

Sok állat pontosan az ivartalanítás elmaradása miatt kerül a menhelyre, mint nem kívánt szaporulatok egyik tagja. A menhelyeknek a kedvezmények ellenére is hatalmas költséget jelent az ebek ivartalanítása, azonban ők tudják legjobban, hogy ez az egyik legfontosabb velejárója saját munkájuk megkönnyítésének.

6. Annyi állatról gondoskodnak, amennyiről csak tudnak

Nem egyszer halljuk a létszámstopot a menhelyek működésében, azonban mégis mindig megoldják valahogy, hogy senkit ne hagyjanak az út szélén. Hely- és költség átcsoportosítással igyekeznek mindenkinek segítséget nyújtani, akik önhibájukon kívül vannak bajban. Nem válogatnak, nem rangsorolnak, és mindennel megpróbálkoznak – akár egymás között is, hogy mindig elkerüljék a végzetes altatást.

7. Minden kutyának ugyanolyan lelkesedéssel keresnek otthont

Mindegy, milyenek az esélyei, mindegy, mit kell megtenni azért, hogy gazdihoz juttassák. Egy menhelyen csak örökbe adás szempontjából van hátrányos helyzetű eb, az ellátásban, a szeretetben és a gazdikeresésben mindenki ugyanannyit ér. Igyekeznek akár ideiglenes befogadók segítségével megoldani a kutyák ellátását, a legtöbb dolgozó és önkéntes maga is hazaviszi a védenceket.

Kimondhatjuk: állatok millióira halál várna, ha nem lennének a menhelyi dolgozók, úgyhogy azt javasoljuk, tiszteljétek meg figyelmetekkel a nektek szimpatikus vagy hozzátok közel eső szervezeteket, és tudjátok meg, ti mivel segíthettek nekik. Meglepő lesz, mennyi mindennel lehet támogatni őket a pénzen kívül.

 

Például:

Segíts a 9 éve menhelyen élő Kamunak, hogy fűtött kutyaházban töltse a telet

Több mint 100 önkéntes készített kutyaházakat a hazai menhelyi kutyusoknak

Indítsunk mozgalmat – köss a menhelyi kutyáknak

Miért fogadj örökbe idős kutyát

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: wikimedia

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...