Saját KB bal
Saját KB jobb

Segítség – kirúgták a kutyámat a napköziből

A bentlakásos kutyakiképző program, a kutyamegőrző vagy a kutyapanzió fontos szerepet tölthet be kutyáink szocializációs folyamatainak alakításában. Szintén nagyon kényelmes megoldás lehet azon gazdik számára, akik biztonságban és felügyelet alatt akarják tudni kedvencüket, amíg egy túl hosszúra nyúlt napon ne tudnak hozzá hazamenni vagy épp elutaznak. De sajnos el kell ismernünk: nem minden kutyának való a kutyamegőrzés szolgáltatás, így néhányuknak bizony ajtót mutatnak.

 

Nem gyakran fordul elő, hiszen a legtöbb panziós, kiképző vagy megőrzőt üzemeltető vállalkozó kutyaszerető ember, aki azért szolgáltat, hogy a gazdik és kedvenceik egyaránt boldogok legyenek, hogy náluk tölthetik az időt. De be kell látni: nem mindenkinek való a megőrző. A különböző fajtájú, temperamentumú ebek más szórakozásra és más társaságra vágynak, néhányuk talán túl „lelkes” vagy épp pont nem az. De mi történik akkor, ha bármilyen okból ajtót mutatnak a szegény állatnak?

Mit tehetünk?

Ha valamelyik javaslat nem válik be, próbáljunk meg egy másikat, amíg rá nem találunk a megfelelő megoldásra, ami kielégíti kutyánk napközbeni igényeit.

Ne pánikoljunk! Ha a kutyánk másképpen jól viselkedik, nagyszerűen működik a családjával és más kutyákkal, és csak a megőrzőben nem viselkedik megfelelően, semmi baj a kutyánkkal. Néhány állat egyszerűen nem szereti a napközit.

Keressünk másik napközit. Csak azért, mert az egyik ilyen nem volt megfelelő, nem jelenti azt, hogy nincs egy olyan sem, ami ne működne. A különböző fajtájú és temperamentumú ebek más és más játékmódokat élveznek.

Próbáljuk megemelni a közösen eltöltött időt és aktivitást. Egyes kutyáknak elég lehet az is, ha a közös futást és játékot megtoldjuk egy kis plusz idővel, a napközi néhány órája talán túl sok neki. Egy rövid utazás a kutyaközi parkba, kedvenc emberjével, lehet az interakció, amire szükségük van. Lehet, hogy csak egy kis, gazdival töltött időre van szüksége.

Kutyás játszótárs beütemezése: ha találunk egy olyan párt, aki hasonló gondokkal küzd, megbeszélhetünk egy találkozót, hogy kutyáink egymáson szocializálódjanak.

Próbáljunk ki egy kutyasétátáltató szolgáltatást. Sok kutya sokkal könnyebben elfogad egy számára idegen embert, mint egy idegen környezetet. Lehet, hogy minden gondunk megoldódik, ha egy segítő bizonyos időközönként eljön, ránéz és megsétáltatja.

Lépjünk tovább. Fogadjuk el: talán a kutyánk egyszerűen nem szereti a kutyamegőrzőt, és nem tehetünk semmit, hogy ezt megváltoztassuk. Robin Bennett kutya tréner szavait idézve: „Túl sokszor próbáljuk belekényszeríteni a kedvtelésből tartott állatokat olyan környezetbe, amelyet nem szeretnek.”

 

Cikkajánló:

Hogyan válasszunk kutyapanziót

Hogy tanítsuk meg kutyánknak, hogy ne fogadjon el idegenektől ételt

Hogyan válassz profi kutyasétáltatót

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...