Saját KB bal
Saját KB jobb

Vadgesztenye és más erdei veszélyek – ezekre figyeljünk az őszi séták alatt

Az életben az egyik legcsodálatosabb élmény járni az őszi erdőket, beszívni a lehulló avar illatát, részese lenni a természet változásainak. Ha mindezt kutyánkkal tehetjük, az maga a csoda, azonban gazdiként ekkor is észnél kell lennünk: sokan nem is gondolnák, de a vadgesztenye méreganyagot tartalmaz, ami súlyos vészhelyzetet idézhet elő.

Kirándulni jó, de legyünk figyelmesek

A vadgesztenye sokunk nagy kedvence, ha kreatív foglalkozásokról van szó, de a séták során is sok gazdi játszik vele: előszeretettel dobálják kedvencüknek az avarban, hiszen kutyánk számára kutatni utána majd megtalálni hatalmas mókát jelent.

Azonban a szeptembertől a fákról hulló termések aesculin nevű vegyületet tartalmaznak, amely halálos lehet kutyáinkra nézve. A vadgesztenye két veszélyt is jelenthet: egyrészt a méretük és alakjuk önmagában is, de még kisebb darabokra rágva is könnyen elzáródásokat okozhatnak a torokban séta közben, a mozgás hevében.

Másrészt olyan toxikus vegyületek keverékét tartalmazza, amelyek gasztronómiai és neurológiai mérgezési tüneteket produkálnak, mint például a hányás, hasmenés és a teljes fizikai összeomlás.

Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal keressük fel az állatorvosunkat. A gond azzal is van, hogy a gazdik nagy része nem gyanakszik a séta alatt megrágcsált vadgesztenyére, ha mérgezéses tüneteket fedez fel kutyáján.

Egy jó gazdi egyben jó botanikus is

A vadgesztenyénél azonban még nem állhatunk meg: az őszbe hajó erdőben más növényi részek is súlyos mérgezést okozhatnunk, érdemes ezeket minél jobban eszünkbe vésni.

Makk, a tölgy termése: Toxikus, ha a háziállatok elfogyasztják, mivel a benne lévő csersav káros hatással van a májra és a vesére. Az éretlen, zöld makk még károsabb.

Tiszafa: A fa minden része mérgező a kedvtelésből tartott állatok számára, alig néhány levél elfogyasztása is komoly következményekkel járhat.

Vadgesztenye fa egyéb részei: a kéreg, a levelek, a virágok is mérgezőek

Őszi krókuszok: különböző színekben pompázó virágok, amelyeknek mindegyik fajtája mérgezéses tüneteket okozhat.

Egyéb mérgezési lehetőségek a környezetünkben

Kék-zöld algák: háziállataink gyors halálát okozhatja, ha elfogyasztják. Az algák késő tavasztól kora őszig vannak jelen, és úgy néznek ki, mint egy kék-zöld hab a víz felszínén. A fürdést kedvelő kutyák a leginkább veszélyeztetettek, így, ha a gazdi úgy ítéli meg, hogy a víz kinézete nem egyértelműen tiszta és egészséges, ne engedje úszni.

Ezek is veszélyt jelenthetnek kedvenceidre:

Ha e-cigit használsz kutyád mellett, azonnal hagyd abba

Veszélyes az IKEA kutyáknak készített vízadagolója

Az illóolajok és diffúzorok veszélyei kutyáinkra

Fagyállóval mérgezik a kutyákat a budai agglomerációban

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...