Saját KB bal
Saját KB jobb

Fagyállóval mérgezik a kutyákat a budai agglomerációban

Remeteszőlős után Nagykovácsiban is fagyállós kutyamérgezés történt a napokban –írta meg a budapestkornyeke.hu. A fagyálló egy hétköznapi otthonban is veszélyt jelenthet az állatokra, de sok esetben szándékos mérgezésre használják fel a kutyák számára vonzó illat miatt. A kedvencét elvesztő asszony most aláírásokat gyűjt azért, hogy a gyártók megváltoztassák a fagyállók összetételét.

 

A nemrég Nagykovácsiba költöző hölgy három kutyájával érkezett új otthonába, de nem sokáig örülhettek egymásnak és a környezetnek. Ugyanis egyik kutyáját valaki fagyállóval mérgezte meg.

A budapestkornyeke.hu írt részletesen a hölgy szomorú beszámolójáról. – Amikor hazajöttem, az egyik németjuhász keverék kislány, Polly megállt előttem, rám nézett és szétcsúsztak a lábai. Az első pillanatban nem esett le, mi történik, a másodikban igen, rohanás, takaró, kutya felkap, irány az állatorvos, de mire odaértünk, Polly teste teljesen elernyedt, ahogy a karomba vettem. Útközben telefonon egyeztettek velük a barátaim, így már vártak minket és azonnali segítséget kaptunk. Diagnózis: fagyálló mérgezés. –

Sajnos Polly nem élte túl, nem tudták megmenteni. Később kiderült, hogy bár kisebb mennyiségben, de a hölgy másik kutyája, Panni is fogyasztott a méregből. Szerencsére ő folyamatos infúzióval elkerülte azt, amit Polly nem tudott.

A fagyálló veszélyei (etilénglikol)

– Édes íze miatt szívesen megisszák az állatok

– a szervezetbe jutva a bomlása során a vesében szúrós oxalát kristályok keletkeznek, aminek hatására veseelégtelenség lép fel

– az időben alkalmazott etilalkohol tartalmú infúzió alkalmazása segíthet

– a mérgezés tünetei kezdetben: elesettség, nyáladzás, bénulás, bágyadtság, öntudatlanság, később görcsrohamok, véres vizelet, majd a veseelégtelenségre utaló urémia (jelentése: húgyvérűség)

Petíció a változásért

A kutyáját elveszítő asszony online aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a gyártók változtassák meg a fagyállók összetételét. A fejleményeket itt tudjátok nyomon követni.

 

Cikkajánló:

Kutyamérgezések – az azonnali segítség életet menthet

Már közel fél millió forint a nyomravezetői díj a péceli kutyamérgezés elkövetőjére

Újabb fagyállós mérgezés – a dühös gazdi magas nyomravezetői díjat tűzött ki az elkövető fejére

Mérgezések: tünetek és teendők

Amit a mérgekről minden kutyatartónak tudnia kell

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: budapestkornyeke.hu
Fotók: Hogy ne lehessen több fagyállós mérgezés

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...