Saját KB bal
Saját KB jobb

Az illóolajok és diffúzorok veszélyei kutyáinkra

Ha valamikor is azt kívánnánk, hogy bárcsak kutyáink beszélni tudnának, akkor az biztosan akkor lenne, mikor betegek. Olykor ugyanis egyértelmű, hogy valami nincs rendben, mégsem tudhatjuk, hogy pontosan mi történt. Van, hogy a válasz igencsak meglepő: ilyenek lehetnek az illóolajos tárgyak és diffúzorok, amikre soha nem gondolnánk, mégis hatalmas gondot okozhatnak.

 

Természetes, hogy a különböző illatokat, illatosító olajokat nem hagyhatjuk, hogy közvetlenül érintkezzenek kedvencünk bőrével, ételével, itató táljával. De azt biztosan sokan figyelmen kívül hagyják, hogy olykor elég, ha a levegőben érintkeznek: így is megbetegedést okozhatnak.

Belélegezve emésztési zavarok, központi idegrendszeri problémák léphetnek fel, jelentősebb mennyiségben akár májkárosodás is előfordulhat. Az olaj belélegzése vezethet aspirációs tüdőgyulladáshoz is. Az egyes olajok között toxikus hatásuk alapján jelentős eltérések mutatkoznak. Ennek alapján egyáltalán nem javasolt az illóolajok olyan területeken történő használata, ahol a háziállatok hozzáférhetnek vagy akár belélegezhetik, kivéve, ha az állatorvos az olaj használatát jóváhagyja.

Dr. Tina Wismer, az ASPCA állatvédő szervezet Toxikológiai Központjának orvosi vezetője szerint, ha a háziállatnak légzési problémái vannak, a bőr irritációja még veszélyesebb lehet, mint maga a belélegzés. Rámutatott, hogy az olajok beivódhatnak a bőrön keresztül vagy akár szájon át, mikor tisztálkodnak. 

Bár vannak olyan termékek, mint például a bolha-elleni szerek, amelyek ugyan illóolajokat tartalmaznak, de ezek olyan alacsony koncentrációjúak, hogy biztonságosak a háziállatok számára. Dr. Wismer elmondta: a macskák különösen érzékenyek a toxinokra, mert kevesebb metabolizáló enzim van a májukban a kutyákhoz képest, ezért nem szabad kutyáknak szánt terméket macskáknál használni.

Ezek a különösen mérgező olajok, amelyekkel a háziállatok kapcsolatba kerülhetnek: a „wintergreen” illat, a citrusfélék, a fenyő, a fahéj, az eukaliptusz és a teafa. Ha még mindig van diffúzor a lakásunkban, a szakértő azt javasolja: tartsuk az illóolaj diffúzort vagy üvegeket az állattól külön helyiségben, szellőztessünk rendszeresen és ne használjuk hosszabb ideig az eszközt.

 

Ezek is hasznosak lehetnek:

Édes kis semmiség? A csoki veszélyes a kutyák számára

Veszélyes otthon

Ne engedd, hogy elhízzon!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: lifehacker

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...