Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogy tanítsuk meg kutyánknak, hogy ne fogadjon el idegenektől ételt

Elvileg az egyik legfontosabb parancs lenne kutyáink életében az étel megtagadás, mégis, talán ez az, amit legkevesebben tudnak. Túlságosan szeret enni – mindenkivel kedves – nincs akaratereje - a gazdik gyakran magyarázzák a kudarcot a „bélpoklossággal”, pedig ha kedvencünk egészen elképesztő trükkökre megtaníthatók, akkor bizony ezt is el tudják sajátítani. És valljuk be, ez a tudás olykor az életét is megmentheti.

Biztosan van olyan hely a világon, ahol nem kell attól tartani, hogy egy gonosz ember meg akarja mérgezni kutyánkat, de sajnos ez a világ nem a miénk. Így, ha módunk van rá, kezdjünk bele az ételmegtagadás megtanításába, amint lehet vagy kérjük szakértő segítségét.

Hagyd!

Az ételmegtagadás teljesen hasonló elven működik más parancsokhoz, azonban a felkínált tárgy vonzósága miatt szokott nehézséget okozni. Érdemes észben tartanunk: semmiben nem különbözik más fegyelmező feladatoktól: első körben nem az ételre kell nemet mondania, hanem a parancsnak kell minden esetben engedelmeskednie.

1. Tartsunk egy falatot a tenyerünkben, hagyjuk, hogy kutyánk megszagolja, hangozzon el a „hagyd” parancs, majd zárjuk össze tenyerünket.

2. Néhány kutya ugatni fog a falatra, néhány megpróbálja majd kivenni kezünkből. Páran megelégednek a falat bámulásával. Abban a pillanatban, hogy kedvencünk abbahagyja a falat vagy a kezünk fixírozását, dicsérjük és adjunk egy falatot a másik kezünkből.

3. Addig ismételjük az első két lépést, amíg szükséges. Ha kutyánk eljut odáig, hogy szinte azonnal figyelmen kívül hagyja a falatot a felszólításunkra, ugorhatunk a következő lépésre.

4. A következő lépés már nagyobb kihívás: tegyük a falatot a földre, és hagyjuk, hogy kutyánk megszagolja. Amint megteszi, takarjuk le a falatot, és hangozzon el a „hagyd” parancs. Amennyiben annyiban hagyja és ránk néz, dicsérjük és jutalmazzuk. Amennyiben nem hagyja békén a földön lévő falatot, tegyünk rá pórázt és ültessük le, ezzel kizökkentjük az étel bűvöletéből.

5. Ha ebben is tovább jutottunk, dobjuk a falatot a földre, majd azonnal hangozzon el a „hagyd” parancs. Ha a falat után kap vagy szalad, térjünk vissza a korábbi lépésekhez, hiszen ez esetben látszik, hogy a „hagyd” parancs még nem rögzült.

6. Akkor tarthatjuk befejezettnek a folyamatot, ha a parancs elhangzását minden esetben fontosabbnak tartja betartani, mint azt, hogy hozzá jusson az ételhez. Csak akkor kezdjünk bele idegenek bevonásába. Használjunk olyan csalikat, amiket nagyon szeret. Kérjünk meg egy segítőt, aki elsétál a kutya mellett – vagy a kerítés előtt, és megkínálja a jelenlétünkben valamivel. Ha odamegy megszagolni az ételt, azonnal hangozzon el a „hagyd” parancs. Ne hagyjuk, hogy belekezdjen az evésbe! Ha nem tudjuk kellőképpen visszatartani pusztán a parancs segítségével, az első körökben használjunk pórázt is.

7. Amennyiben ez már biztosan megy, távolodjunk el tőle – például házon belülre, ahonnan látjuk a reakcióit. Amikor elindul a falatért, kiabáljuk bentről – vagy távolabbról a parancsot. Érezzen rá, hogy mindenhonnan szemmel tartjuk, akkor is, ha nem vagyunk a közvetlen közelében.

Alternatív módszerek

 A „hagyd” parancs egyszerűen nem minden kutyánál működik. Sok eb úgy működik, hogy gazdája jelenlétében engedelmeskedik, de távozásuk után mintha elfelejtené feladatát. Velük mit tehetünk?

– Segíthet az a szoktatás, hogy ételt csak a saját táljából ehet: kérjünk meg egy ismerőst, hogy kínálja meg otthonunkban egy falattal, amint kedvencünk el akarja venni, szóljunk rá egy határozott „nem”-el, majd adjunk neki egy falatot a saját táljába rakva. Nagyon fontos kiegészítés: ha sikerült ezt a módszert bevezetni kutyánknál, soha nem hagyhatjuk otthon a tálat, akárhova is megyünk, hiszen akár meg is tagadhatja az ételt más formában.

– Használjunk a nyakon szorosabbra húzható nyakörvet: vezessük ki az udvarra vagy egy nyitott térre, hagyjuk, hogy megszagolja a csalit, majd rántsunk egy kicsit a nyakörvön a „nem” paranccsal egyidőben. Ha feladja érdeklődését a falat iránt, dicsérjük és jutalmazzuk. Számítsunk rá, hogy sok időbe telhet ez a fajta tanítás, türelem szükséges hozzá.

Ezeket a módszereket ne alkalmazd

– Néhány kiképző használ elektromos nyakörvet az ételmegtagadáshoz. A falat megközelítésekor használják, így a kutya egy negatív benyomást fog társítani a földön lévő falatokhoz.

– Régebben volt módszer a falatba vezetett gyenge áram, de ezeket a módszereket nem javasoljuk. Nem a rossz érzés elérése vagy a büntetés érzés a cél, hanem egy parancs helyes végrehajtása és a pozitív megerősítés, hogy kutyánk jól csinálja, és nem rosszat tesz.

– Ma már szerencsére kikopott a kiképzési módszerek közül, mikor az idegen, aki falatot kínált kutyánknak, megütötte. Visszavonhatatlan következményei lehetnek egy ilyen berögzülésnek: állandósulhat a félelem az idegenekkel szemben, ami akár agresszióhoz is vezethet.

 

Cikkajánló:

Hogyan válassz profi kutyasétáltatót

Mindent a kutya fürdetésről

10 dolog, amit a kutyások tudnak, még akkor is, ha senki más nem érzi át

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: pethelpful
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...