Csepelyi Adrienn író mentett kutyái állandó főszereplői életének és írásainak

Csepelyi Adrienn Junior Prima-díjas újságíró, író, számos lap szerzője, Popfilter nevű műsora a Klubrádióban hallható. Cikkeinek rendszeres szereplői az állatok: mentett kutyáinak sorsát évek óta követhetik az olvasók. Belemenés című, májusban megjelent regényében külön fejezetet szentel Micike nevű, szintén mentett bulldogjának. Állatszeretetéről mesélt nekünk.

 

Honnan a nagy kutyaszeretet, milyen élményekhez nyúlik vissza?

Egy szatmári kis faluban, Penyigén nőttem fel, állatokkal körülvéve. Kutyánk, macskánk mindig volt (utóbbiból néha egyszerre vagy tucatnyi), de legendás a család kecskéje, Zsuzsi, aki néha demonstratív jelleggel felmászott a háztetőre. Voltak nyulaim, halaim, galambjaink, és hát folyamatosan hazacipeltük az erdőn-mezőn talált sérült állatokat. Törött szárnyú varjú, összeégett denevér, még alig pelyhedző, fészekből kiesett seregély, kihajított vemhes kutya… Ezeket a történeteimet nagyon szeretik az olvasók.

 

A regényed borítóján azt írják rólad: testileg-lelkileg megnyomorított bulldogokat fogadsz örökbe. Ez hogy jött?

Érettségi után néhány évig bírtam Budapestet kutya nélkül, aztán megláttam a csontsovány, beteg angol bulldog, Winston képét az Illatos úti telep oldalán. Azonnal tudtam, hogy meg akarom menteni. Ki kellett költöznöm a kollégiumból miatta, nem tudtam, hol fogok lakni, úgy fogadott be egy barátnőm, de egyszerűen muszáj volt. Winston tizenegy évig volt velem jóban-rosszban. Aki ismerte, rajongott érte, óriási forma volt. Kedvenc kutyabarát helyünkön, a Grundon az ő nevét viseli az egyik különterem, annyira megszerették az ott dolgozók. Hogy ne legyen egyedül, örökbe fogadtam mellé a szaporítóktól mentett Micikét, olyanok voltak együtt, mint egy folyton pörölő házaspár – de közben imádták egymást. Amikor Micike meghalt, Winston napokig nem evett.

Fotó: Szabados Norbert

Miért pont a bulldogok?

Nem tudom, biztosan sok Tom és Jerryt néztem gyerekkoromban… Egyszerűen imádom őket, és mivel trendi kutyának számítanak, rengeteg siralmas állapotú bulldog várja a segítséget a menhelyeken. A Bulldogmentés önkéntesei emberfeletti munkát végeznek.


Puszi
 

Most is van kutyád?

Áprilisban fogadtuk örökbe Puszit, a tigriscsíkos francia buldogot, aki a világ legszomorúbban festő kutyája volt, amikor megláttuk a Noé Állatotthon Alapítvány fajtamentőinek honlapján. A férjemmel egymástól függetlenül ugyanazt éreztük: szegénykém olyan borzasztóan néz ki, annyi baja van, hogy ha mi nem hozzuk el, akkor ki tudja, meddig kell várnia. Puszi csodálatos, sohasem találkoztam még ennyire együttműködő kutyával, egy merő szeretet az egész kis teremtés. Reggelente az ölembe bújik, amíg megiszom a teámat, mint valami kiscica.

Hogy tudod összeegyeztetni a rohanó hétköznapokat a kutyázással?

A bulldogok ilyen szempontból hálás fajták, legalábbis az enyémeknek eddig viszonylag kicsi volt a mozgásigényük. Winstonnak néha egyenesen könyörögni kellett, hogy elinduljon sétálni. Közel van hozzánk a Városliget, azt nagyon szeretjük, és otthon, Szatmárban is sokat kirándulunk Puszival. Mivel tényleg nagyon jólnevelt, ha tudjuk, visszük magunkkal akár munkába is. A szűk keresztmetszet inkább az időbeosztásunk, álladóan rohanunk, de szerencsére egy ilyen aprólék mellé mindig kapni lelkes kutyaszittert.

Mit gondolsz a mai magyarországi kutyás állapotokról kutyatartói szemmel?

Épp a minap írtam erről: úgy érzem, egyre mélyebben vagyunk. Miközben a közösségi média telis-tele kutyás szelfikkel, arról nem szól a fáma, hogy az „okosba’” beszerzett kutyáknak micsoda szenvedés jut a szaporítás és a kezdeti rossz tartás miatt. A szaporítótelepek működése (és egyáltalán: a létük) felfoghatatlan számomra, és attól tartok, a Facebookon látott borzalmak, a határon elkapott illegális kutyaszállítmányok csak a jéghegy csúcsát jelentik. Szigorúbb szabályozásra és a törvények tényleges betartására van szükség, és egészen pici kortól tanítani a gyerekeknek, hogy a kisállat nem plüssjáték és nem is trendi kiegészítő.

 

Cikkajánló:

A francia bulldog 10 éve a legnépszerűbb kutyafajta itthon

Súlyos szigorítások, sőt betiltás is érint egyes kutyafajtákat Skóciában

A legújabb trend az instadog – ha azonban nem elég divatos az instagramra, mehet a menhelyre

A hatóságok nem találták állatkínzásnak a 129 kutyával működő abai szaporító telepet

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...