Súlyos szigorítások, sőt betiltás is érint egyes kutyafajtákat Skóciában

És most nem veszélyességi alapon, ahogy azt eddig megszokhattuk. A skót kormány a tenyésztési feltételek és szabályok szigorítását tervezi bizonyos kutya-, macska- és egyéb állatfajtáknál, sőt, akár szélsőséges irányba is lépnének egyes fajták betiltásával. A tenyésztés ugyanis olyannyira elmenni látszik a divat irányába, hogy az már hosszútávú egészségkárosodással jár az állatokra nézve. Elsősorban a miniatürizált és a nyomott orrú fajták vannak veszélyben, akik lassan minden jogukat elveszítik egy fájdalommentes és egészséges élethez a divat oltárán.

 

Külcsíny kontra belbecs

A tervezet szerint minden olyan tenyésztői gyakorlat tiltott lesz, amely az egyedek életében hosszú távon szenvedést okoz. Az elmúlt években hatalmas kereslet lett az ún. designer fajták iránt, akiknél sokkal inkább dominánsak lettek a külső jegyek, mint az egészség, a jólléthez való jog vagy az életrevalóság.

Végletekig nyomott orr, kidülledő szemek, hosszú fülek: a tenyésztés során számos fajtánál elsődleges cél lett a minél karakteresebb kinézet elérése, még akkor is, ha ennek súlyos egészségkárosító hatásai is vannak. A tulajdonosok sokszor nagy árat fizetnek a divatos külsőért: ezek az állatok gyakran egész életükben állatorvosi kezelésre szorulnak, vagy ha nem is, de még csak hírből sem ismerik az egészséges, aktív, sportos életet, az ún. jóllétet.

Több faj és fajta is érintett

Az állatokkal kapcsolatos aggodalmak új törvényekre szólították fel a skót vezetést, így már ki is jelölték azokat a fajtákat, akiket a korlátozás vagy tiltás érinteni fog.

– Skót lógófülű macska: genetikai problémái olyannyira szélsőségesek, hogy a fajtára már általánosan jellemző az állandósult ízületi gyulladás

– Munchkin (tacskó) macska: aránytalan rövid lábakat értek el a tenyésztők

– Cavalier King Charles Spaniel: természetellenesen kisméretű koponyája teljesen összenyomja az agyát, ami a gerincvelő állapotát is befolyásolja

– Francia bulldog, angol bulldog  és mopsz: súlyos légzési problémákat okoznak a keskeny légutak, az orrlyukak és a túl rövid nyak. Ezek hatására nagyban lecsökken az aktivitási képesség, így gyakori az elhízás.

Állatvédők a kezdeményezés mellett

Az állatjóléti és segély szervezet, a Dog Trust karitatív szóvivője üdvözölte az új szabályozási tervezetet, ami azt hivatott rendbe tenni, miként védheti meg az utódokat az öröklött genetikai hibáktól, beleértve a betegségeket és más egészségügyi problémákat. Hozzátette: – Ez magában foglalja a brachycephalikus problémákat (széles fej – rövid orrból eredő gondok), egy mesterségesen rövidített koponya következményeit, amely egyes kutyafajtákra súlyos hatást gyakorol. A fajták, például a mopszok, a francia és az angol bulldogok iránti kereslet robbanásszerűen megnőtt, így mára olyan kutyákat látunk, amelyek fizikai jellemzői túlzottan hatással vannak a légzésükre és általában véve az életminőségükre. –

A skóciai állatvédelmi szervezet, az SPCA vezető felügyelője, Mike Flynn így nyilatkozott: – A skót SPCA úgy véli, hogy minden állatot úgy kell tenyészteni, hogy az élvezhesse a normális életet, és képes legyen normális viselkedésre, amely magában foglalja, hogy teljesen mentes legyen mindenfajta fájdalomtól és kellemetlenségtől. –

A tenyésztési engedélyek is szigorodnak majd 

Az új fajták elismerését, bejegyzését is érinti majd a szigorítás, valamint a tenyésztési engedélyek feltétel rendszere is szigorodni fog. A jelenleg létező skót kutyatenyésztési jogszabályok évente öt vagy még több almot engednek meg, mielőtt engedélyt adnak ki, ami azt jelenti, hogy potenciálisan minimum 40 kölyköt lehetne „előállítani” bármilyen jogi kötelezettség nélkül vagy engedélyvizsgálat nélkül, mielőtt bármilyen ellenőrzést kapna az illető. A kormány most azt javasolja, hogy csökkentsék a küszöbértéket úgy, hogy az engedélyre vonatkozó követelményeket inkább 12 hónapos időszakra határozzák meg, és ne alomszámra.

Új szemléletű gazdikra is szükség lesz

A törvényjavaslat további célja egy felelősségteljesebb és tájékozottabb tulajdonosi réteg létrehozása, akik jó előre megfontolják, hogy milyen fajtát választanak, hosszú távon is képesek lesznek-e a kölykök gondozására és mindent biztosítanak, amit az adott állat igényel. Ráadásul azt is szeretnék elérni, hogy az ilyen fajták tulajdonosai ne gondolják azt, hogy az egészségügyi problémák a „fajta velejárói”, amely természetes és normális.

A törvény hatályba lépésének egyelőre nincs konkrét határideje, de a vidékügyi miniszter, Mairi Gougeon szerint a kormány hamarosan bevezetni a jogszabályokat, miután november 30-án a javaslatokról szóló konzultáció lezárul.

 

Ehhez kapcsolódó tartalmainkból:

Az orvosok figyelmeztetnek: gondoljuk meg kétszer, hogy nyomott orrú kutyafajtát vegyünk

A teáscsésze kölykök tragédiája

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: scotsman

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...