Saját KB bal
Saját KB jobb

Bécs tovább szigorítja a kutyatartási szabályokat

Már eddig is Ausztria volt az egyik legszigorúbb európai ország, ami a kutyatartást illeti: itt a legalacsonyabb a kutyatartók száma, hiszen komoly feltételekhez kötik, ha valaki állatot szeretne magához venni. Most, egy tragikus baleset után még jobban meghúzzák a gazdik derékszíját.  

 

Szeptember elején tragikus baleset történt Bécs egyik parkjában: egy rottweiler rátámadt egy 17 hónapos kisfiúra, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy több hetes küzdelem után a kórházban meghalt. Alig egy hónappal a tragikus kimenetelű kutyatámadás után Bécs egy új, az eddiginél is szigorúbb kutyatartási rendelettel reagált a történtekre. Ulli Sima, Bécs város környezetvédelmi tanácsnoka a rendelettervezetet bemutató szerdai sajtótájékoztatón mély együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban és hangsúlyozta, hogy mindent megtesz azért, hogy a város polgárait és főként a gyerekeket megvédje a hasonló támadásoktól. A bécsi rendőrséggel közösen még szigorúbb szabályokat dolgoztak ki a városlakók védelmében.

A veszélyes kutyák listáján szereplő ebeknél például kötelező lesz a szájkosár használata, gazdáiknak pedig nehezebb lesz a kutyajogsi megszerzése is. Mivel a rottweiler gazdája erősen ittas állapotban volt a támadás pillanatában, ezért a rendelettervezet egyik pontja erre is kitér: a veszélyes ebek listáján szereplő kutyák gazdáira is kiterjesztik a kutyasétáltatás idejére a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határértéket. Minimum 100 és 1.000 (32,000 – 320,000.- forintnak megfelelő) euró közötti bírságot kell fizetnie annak, aki megszegi a szabályokat.

A veszélyes kutyákra nézve csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet majd mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. 200 eurós büntetésre számíthat, aki a kötelező szájkosárhasználat ellen vét, ráadásul kötelezik egy hat órás tréningen való részvételre is, melyet egy hivatalos kutyakiképzőnél kell elvégezni. Azoknak a gazdiknak, akik a kötelező pórázhasználatot nem tartják be, 100 eurós bírságot kell majd fizetniük.


Ulli Sima, Bécs környezetvédelmi tanácsnoka (jobbra) és Gerhard Pürstl, bécsi rendőrfőnök a rendelettervezet bemutatásakor. © PID / Jobst

A veszélyes ebek listáján szeplő kutyák gazdáinak 2010 óta kutyajogosítványt kell szerezniük. A kutyajogsi egy elméleti és egy gyakorlati vizsgából áll, ahol a gazdiknak bizonyítaniuk kell, hogy kézben tudják tartani a kutyájukat olyan hétköznapi helyzetekben is, amikor kedvencük az utcán egy gyerekkel vagy biciklissel találkozik. Mostantól ezt a vizsgát is nehezíteni fogják, a kutyajogsit pedig két évente meg kell majd újítani.

Az új szabályok még idén életbe léphetnek, a bécsi közgyűlés 2018. október 25-én szavaz róluk.

 

Írtunk már korábban a témában:

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Tiltólistás fajták – kik ők valójában?

Kutyajogsi külföldön

 

De ez is Bécs: 

Fantasztikus fejlődés: mostantól közös sírba temetkezhet a gazdi kedvencével Bécsben

Bécs nemet mond a kutyaürülékre

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...